Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Maria Mortier vierde haar 100ste verjaardag

Samen met haar familie en een delegatie van het schepencollege vierde Maria Mortier haar 100ste verjaardag.

Op 3 november 1922 zag Maria Mortier het levenslicht op de Kerselare 9, waar ze nog altijd woont. Zij was het eerste kind van Camillus Mortier en Julma de Waele.

Maria liep tot haar veertiende school in Oostwinkel, daarna ging ze naar de naaischool in Eeklo. Het begin van WO II maakte een einde aan haar studies: samen met haar ouders, broer en zus vluchtte zij tijdelijk naar Burkel. Maria herinnert zich nog alles van die periode, maar wou er enkel over kwijt dat het een moeilijke tijd was.

De familie keerde terug naar de Kerselare en in de vijftiger jaren kruiste de weg van Julien Van Acker haar pad. In 1956 werd er getrouwd en het paar kreeg 5 kinderen. Die hebben er in de loop der jaren voor gezorgd dat Maria en haar man trots konden zijn op hun 13 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen.

Maria bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Zij vond ook nog de tijd om dieren te verzorgen en een grote tuin te onderhouden. Toen in 1990 haar man overleed, kwamen Annick en Hans terug bij haar wonen. Zo kon ze ook die moeilijke periode overbruggen en rustig ouder worden.

Zij is tot nu altijd actief gebleven. Ze naait nog, en als de weersomstandigheden het toelaten is ze ook graag buiten. Positief in het leven staan en genieten van alle kleine dingen van het leven zijn voor Maria de beste remedie om oud te worden.