Alle zitjes van de concertzolder van het LDC Oud Sint Jozef waren vorige week zaterdag bezet door mensen die wilden horen welke weg doctor Sofie Claerhout en VTM-misdaadjournalist Faroek Özgünes hebben afgelegd om DNA-onderzoek op basis van het Y- chromosoom te ontwikkelen en deze nieuwe onderzoeksmethode rechtsgeldig te krijgen.
Studente Sofie Claerhout koos als onderwerp van haar doctoraatsthesis “DNA-onderzoek op basis van het Y-chromosoom”. Zij was zo onder de indruk van de moord op Ingrid Caeckaert, waarvan de dader ondanks de aanwezigheid van DNA-materiaal na 31 jaar nog altijd niet is gekend, dat zij met toestemming van de familie Caeckaert-Vereecke het dossier van Ingrid als uitgangspunt voor haar thesis nam. Zij is ervan overtuigd dat met haar onderzoeksmethode het dossier van Ingrid en nog andere cold cases een oplossing kunnen krijgen.
“Bij ons wordt bij het sporenonderzoek DNA onderzocht op basis van het X-chromosoom. In het dossier van Ingrid is DNA van de dader voorhanden. Op basis van het X-chromosoom kan het DNA gevolgd worden tot een vijftal generaties. Dat onderzoek leverde niets op. Met mijn onderzoeksmethode op basis van het Y-chromosoom kunnen wij teruggaan tot meer dan 40 generaties. Als wij in een van die generaties een match vinden met de dader, dan kunnen wij de stamboom van de match tot aan de dader samenstellen. In andere landen werd mijn onderzoeksmethode al meermaals met succes toegepast”, legde dr. Claerhout uit.
Wetswijziging
Om in België het onderzoekconcept van dr. Claerhout te mogen gebruiken moet er eerst een wetswijziging komen en daar kruipt tijd in.
“Doctor Claerhout kreeg al internationale erkenning voordat de beleidsmensen bij ons in actie schoten. Na een eerste verkennend gesprek, werd er gesproken over een wetswijziging die de toepassing van de nieuwe onderzoeksmethode mogelijk maakt. Zowel Sofie, ikzelf als Robin Van Kerschaver hebben verschillende politieke bronnen aangeboord om de wetswijziging in een stroomversnelling te krijgen. Met een beetje goede wil zal de wetswijziging in het najaar worden goedgekeurd”, legde Faroek Özgünes uit.
Dader onbekend
Er volgde na de uiteenzettingen geen vragenronde, maar iedereen was welkom op de receptie en daar gingen zowel dr. Claerhout als Faroek graag in op de vragen van de aanwezigen. Dr. Claerhout heeft haar onderzoek en de resultaten die het in het buitenland al heeft opgeleverd gebundeld in haar boek “Dader onbekend”.
Iedereen die aanwezig was, hoopt dat de wetswijziging er snel komt, zodat de speurders met nieuw enthousiasme hun onderzoek in verschillende cold cases kunnen verderzetten.