Dat de ondergrond in Adegem veel archeologisch waardevolle elementen bevat hebben de onderzoeken die op verschillende plaatsen werden uitgevoerd al eerder bewezen. Sinds vorige maand is er op de Verbranden Bos nog een plaats bijgekomen waar restanten uit de brons- en mogelijk ijstijd (3800 tot 3200 jaar) opgegraven werden.
Verkleuring
Op luchtfoto’s die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw van onze regio werden genomen zijn op verschillende plaatsen grondverkleuringen te zien. Die verkleuringen geven aan dat daar iets in de ondergrond aanwezig is dat afwijkt van de gewone samenstelling van de ondergrond. De luchtfoto’s hebben aangegeven dat onder meer de omgeving van de Verbranden Bos -een van de oude heerwegen in Adegem- een archeologisch waardevolle site is.
Voorbereiding
Over enkele maanden wordt ook in het tweede deel van de Verbranden Bos een nieuw dubbel rioleringsstelsel en een nieuw wegdek aangelegd. Als voorbereiding op die werken wordt op het terrein waarop de werken zullen plaatsvinden een archeologisch onderzoek uitgevoerd.
In maart is de firma De Logi & Hoorne gestart met het archeologisch onderzoek in de zone die naast het huidige wegdek ligt. Die onderzoeken zullen nog een paar weken duren.
Resultaten
De opgravingen die net zijn afgerond hebben resultaten opgeleverd: net naast de zone waar het nieuwe wegdek en een deel van de nieuwe riolering komt werden de restanten van twee grafheuvels en twee grafurnen gevonden. Die zouden uit de brons- en ijstijd dateren. De resultaten van het archeologisch onderzoek zullen nu verder worden onderzocht.
Illustratie uit ”GISstory“, de master-thesis die
Ludo Fockedey in 2003 op onze website publiceerde…