Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Waterput en bouwtekening uit 1047 blootgelegd op Industrieterrein

Bouwschets uit 1047 n.Chr.
Reconstuctietekening : Yannick De Smet / www.veneco.be (*)

Met het vinden van waterputten en een plank met een bouwtekening uit 1047 hebben archeologen tijdens hun onderzoek op het nieuwe industrieterrein voor een primeur voor Vlaanderen, maar mogelijks ook voor Europa gezorgd. Veneco schenkt de resultaten van de opgravingen aan het provinciaal erfgoeddepot in Ename.

Om zelf geen geld en energie in de uitbreiding van het industrieterrein te moeten stoppen, heeft de gemeente dat dossier doorgegeven aan Veneco. Het heeft Veneco jaren gekost om dat dossier administratief en praktisch klaar te krijgen.

Onderzoeken
Voordat er met de uitbreiding van het industrieterrein kon begonnen worden, moesten er eerst nog een aantal onderzoeken gebeuren. Eerst screende een gespecialiseerd bedrijf een deel van de ondergrond van de site naar oorlogsmunitie. De gevonden oorlogsmunitie werd verwijderd door DOVO.

De eerste fase van het wettelijk verplichte archeologisch onderzoek werd uitgevoerd door De Logi & Hoorne en Gate Archeologie. Voor de tweede fase van dat onderzoek werd een beroep gedaan op archeologen van BAAC. Pas na het afronden van die onderzoeken kon Veneco verder met de realisatie van de uitbreiding van het industrieterrein. De eerste bedrijven hebben zich er nu al gevestigd.

De resultaten van het archeologisch onderzoek zullen in gespecialiseerde labo’s onderzocht worden. Foto : Dieter Jehs / www.veneco.be (*)

Waterput en bouwtekening
“Tijdens opgravingen in het verleden konden wij op basis van de gevonden restanten van palen met enige zin voor fantasie 3D voorstellen maken van de gebouwen die er in de oudheid stonden. Tijdens ons onderzoek op de site in Adegem hebben wij in een van de waterputten uit 1047 een plank gevonden met daarop een bouwtekening.

Voor zover we konden nagaan is dat een unieke vondst voor Vlaanderen en mogelijks voor Europa. Dankzij de bouwtekening krijgen wij een beter inzicht in onder meer de dakverbindingen in dat deel van onze geschiedenis”, legden de professoren Wim De Clercq (U Gent) en Diederik de Koning (Universiteit Delft) uit.

Foto : www.veneco.be (*)

Geen vertraging
“De onderzoeken hebben veel tijd in beslag genomen maar hebben voor geen extra vertraging gezorgd in het dossier van het industrieterrein. Hun resultaten zullen een hulp zijn bij opgravingen die in de toekomst zullen uitgevoerd worden”, merkte burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) op. Ondertussen is nog 6,2ha grond op het nieuwe industrieterrein beschikbaar.

Van alles wat tijdens het archeologisch onderzoek werd opgegraven zullen wij in Maldegem niets meer zien: Veneco, die eigenaar is van de gevonden voorwerpen, schenkt die aan het provinciaal erfgoedcentrum in Ename.


(*) Zie het complete artikel op de website van Veneco