De Maldegemse adviesraden hadden gehoopt dat een deel van het geld dat de gemeente van het Noodfonds van de Vlaamse regering heeft gekregen om de jeugd-, sport- en cultuursector te ondersteunen naar de verenigingen zou gaan. Omdat het schepencollege andere plannen heeft met dat geld, trokken de adviesraden samen aan de alarmbel en vrezen zij voor de toekomst van een aantal verenigingen.
Het gebeurt maar zelden dat de Maldegemse adviesraden samen naar buiten treden. Zondagvoormiddag riepen die adviesraden de pers samen om hun ongenoegen te laten kennen over de houding van het Maldegemse schepencollege. De adviesraden staan achter de steunmaatregelen die de gemeente voor de middenstand heeft genomen, maar wijzen er het schepencollege op dat ook de verenigingen zwaar getroffen werden door de coronacrisis en dat ook zij recht hebben op ondersteuning, zeker als de Vlaamse regering daarvoor geld ter beschikking stelt aan de gemeente.
Ondersteuning
Omdat de 242.382 euro die de gemeente Maldegem uit het Noodfonds van de Vlaamse regering kreeg moet dienen om de jeugd-, de sport- en de cultuursector te ondersteunen hadden de vrijetijdsdiensten van de gemeenten voor het schepencollege een lijst opgesteld met een aantal steunmaatregelen voor de verenigingen. Het schepencollege heeft die lijst naast zich neergelegd en aan de cultuurraad laten weten dat het gekregen geld zal gebruikt worden voor duurzame investering als ondersteuning van de vrijetijds- en de integratiesector en niet voor de ondersteuning van de individuele verenigingen.
Toekomst
De adviesraden hebben na dit antwoord bij hun aangesloten verenigingen een bevraging gedaan over de extra uitgaven en gederfde inkomsten ten gevolge van de coronacrisis. Volgens de eerste berekeningen zou dat bedrag boven de 400.000 euro liggen. Omdat de opnieuw stijgende coronacijfers niet veel goeds voorspellen voor de toekomst, verwachten verenigingen dat een aantal van hun vrijwilligers zal afhaken, waardoor ook de inkomsten van het lidgeld zullen dalen en de toekomst van sommige verenigingen onzeker wordt”, legde Etienne Dhont, voorzitter van de cultuurraad, uit.
Klacht
Dat het schepencollege wel geld over heeft voor een nieuw cultureel centrum en een ondergrondse parking en 70.000 euro om Kinepolis on Tour naar Maldegem te halen, maar de eigen jeugdbeweging zelfs de steun niet gunt die haar door de Vlaamse overheid is gegund, is een doorn in het oog van de adviesraden.
Die stellen nu hun hoop op de Wijzeraad, de nieuwe raad die het schepencollege over verschillende onderwerpen van advies moet voorzien. Mocht daar geen goed nieuws uitkomen, dan overwegen de adviesraden om een klacht in te dienen bij het provinciebestuur.
Verrast
Burgemeester Bart Van Hulle was verrast over de aanval van de adviesraden: “Wij hebben hen laten weten dat wij in de eerste plaats een deel van het geld uit het Noodfonds zouden gebruiken voor duurzame investeringen in hun sector en dat wij ook met hen overleg zullen plegen over steun aan verenigingen die in financiële moeilijkheden komen”. Hij wees er ook nog op dat de verenigingen dit jaar door de coronacrisis weinig aan werking hebben gedaan, terwijl hun subsidies toch normaal werden uitbetaald.