Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Gert De Roo heeft een pompoen van 424 kg

Wat voor Gert De Roo bij het begin van de coronapandemie begon als een nieuwe hobby, is verder doorgegroeid: volgend jaar wil hij zijn pompoenveld uitbreiden tot 1 hectare.

Wie op zoek is naar een pompoen kunnen wij een bezoek aan “Boer Pompoen”, de pompoenhoeve van Gert De Roo in Celieplas 8 in Adegem aanraden. Daar staan momenteel pompoenen in alle kleuren, vormen en gewichten.

“Toen de coronapandemie uitbrak was er weinig bewegingsvrijheid. Ik kon mijn beroep als vertegenwoordiger in kalfsvoer uitoefenen, maar in mijn vrije tijd had ik weinig mogelijkheden.

Omdat mijn oma door de pandemie aan geen plantzaad kon geraken, besloot ik om een stukje van 11 are te gebruiken om pompoenen te planten. Via internet zocht ik informatie over het telen van pompoenen. Ik had een eerste goede oogst en al mijn pompoenen gingen tegen eind oktober de deur uit”, vertelde Gert.

Na zijn eerste succesoogst ging Gert zich nog wat verder verdiepen in het leven van pompoenen. In maart maakte hij zijn perceeltje grond klaar om er opnieuw pompoenen te planten.

“Uit mijn zoektocht op internet en contacten met andere pompoentelers leerde ik dat er meer dan 500 soorten pompoenen waren en hoe ik mijn kans op succes nog kon verhogen. Toen ik in mijn tweede jaar mijn pompoenzaad in de grond stak zaten daar 72 variëteiten in.

Ik moest er daarna voor zorgen dat de planten in de beste omstandigheden konden groeien. En ook voor twee jaar was mijn oogst tegen begin november uitverkocht.

Mijn grootste afnemers kopen in de periode rond Halloween, maar er zijn veel mensen die kleinere soorten pompoenen gebruiken als decoratie. De pompoen heeft ook zijn weg al naar de keuken gevonden”, deed Gert zijn verhaal verder.

De coronapandemie is voorbij, maar de nieuwe hobby is gebleven en zelfs een beetje uit de hand gelopen. “Het eerste jaar stak ik geld toe aan mijn pompoenen. Het tweede jaar ging het al iets beter.

Ik blijf wel kleinschalig werken en leer nog altijd bij. Mijn klanten komen toch al uit Oost- en West-Vlaanderen. Zelfs in Nederland weet men al dat er bij “Boer Pompoen” op Celieplas pompoenen te koop zijn.

Dit jaar heb ik ook een blikvanger: mijn grootste pompoen weegt 424 kg. Die is dit jaar mijn uithangbord. Omdat ik al ieder jaar mijn ganse oogst aan de man kon brengen heb ik besloten om volgend jaar mijn pompoenveld uit te breiden tot 1 hectare. Ik ga ook mijn aantal variëteiten uitbreiden tot 100”, besloot Gert zijn verhaal.