Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Wetsontwerp over Y-chromosoom klaar voor stemming

De kans dat er in de toekomst een nieuw licht schijnt op het 31 jaar oude onderzoek naar de moordenaar van de Maldegemse Ingrid Caeckaert komt opnieuw een stapje dichterbij.

Hoewel er na de moord op Ingrid Caeckaert in Knokke-Heist via het bloed van de dader DNA-sporen voorhanden waren, is de dader 31 jaar na de moord nog altijd niet gekend, laat staan aangehouden.

De ouders van Ingrid, die via Robin Van Kerschaver steeds in contact zijn gebleven met de recherche, hebben nooit de moed opgegeven dat de dader zou gevat worden. Hun hoop groeide nog toen dr. Sofie Claerhout via haar onderzoek aantoonde dat bij DNA-onderzoek de mogelijkheid om de naam van de dader te achterhalen veel groter is als bij het onderzoek het Y chromosoom als uitgangspunt wordt gebruikt.

Wetswijziging
In onder meer de USA en Nederland heeft het onderzoek van dr. Claerhout reeds zijn nut bewezen. In België echter mocht het resultaat van haar onderzoek niet gebruikt worden in gerechtelijke kringen. Daarvoor was een wetswijziging nodig.

Een wet wijzigen kan in ons land jaren in beslag nemen. Het feit dat dr. Claerhout met haar onderzoek erkenning kreeg in het buitenland en ook academische prijzen won, heeft er met enige druk ook voor gezorgd dat ook onze vorige minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in gang is geschoten.

Sneller dan gewoonlijk is het wetsontwerp – dat het mogelijk moet maken om bij het DNA-onderzoek het Y chromosoom als uitgangspunt te gebruiken – door de administratieve molen geraakt.

Pas als dat wetsontwerp door de kamer is goedgekeurd mogen de speurders de nieuwe onderzoeksmethode toepassen. Mogelijks kan die goedkeuring er nog dit jaar komen.