Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Adegemse 75-jarigen waren aan het feest

Zij die zich de harde kern van de Adegemnaren die in 1949 geboren zijn noemen, zaten afgelopen dinsdag rond de feesttafel in Huyze De Baere. Een uitgebreid programma is voor zo een reünie niet nodig: die mensen hebben elkaar zoveel te vertellen dat de tijd voorbijvloog.

Dinsdag 20 augustus 2024, zat ‘de harde kern’ van de Adegemse 75-jarigen rond de feesttafel. Het is ondertussen een kwart eeuw geleden dat zij zich voor het eerst lieten verleiden door de lokroep van een handvol 50’ers van het geboortejaar 1949, die zin hadden in een feestje.

Ook in 1999 werd er door een beperkte werkgroep een reünie georganiseerd voor de Adegemnaren die in dat jaar 50 jaar waren of werden. Bij die ontmoeting zakten liefst 33 leeftijdsgenoten uit 1949 met hun partner af naar Zaal D’Havé in Adegem, nadat ze eerst in de Sint-Adrianuskerk de zaterdagavondviering bijwoonden. Het feest viel zo in de smaak dat er besloten werd om het niet bij één reünie te houden.

Vijf jaar later vond de volgende bijeenkomst plaats. Er werd eerst verzameld in de cafetaria van CC Den Hoogen Pad om kennis te maken met www.adegem.net. Nadien zakten ze – 39 in totaal – af naar Het Jagershof, aan de rand van het Drongengoed.

Toen zij hun 60ste verjaardag vierden, belandden de feestvierders eerst in de toenmalige ‘Bierloods’ in ’t Broekelken voor een degustatie van bier en wijn. De 26 deelnemers van het jaar 1949 genoten met volle teugen. In opperbeste stemming vonden ze nadien de weg naar ’t Groot Ardoes in Maldegem.

In 2014 was de tijd gekomen dat het iets meer mocht zijn, oordeelde het organisatiecomité. Maar liefst 43 fijnproevers, waaronder 24 65-jarigen, lieten zich verwennen in Huyze De Baere in Maldegem.

De 70ste verjaardag werd opnieuw gevierd in Huyze De Baere. Toenmalig schepen Rudi (De Smet) kwam toen even langs met gelukwensen. Leeftijdsgenoot Georges Boermans begeleidde het gezelschap muzikaal tijdens het zingen van tal van bekende melodieën.

In 2020 en 2021 kreeg iedereen wegens corona huisarrest en werd de verjaardag in intieme kring gevierd. Toen de draad opnieuw werd opgenomen bleek de drang om samen te komen fel gemilderd. Lang niet iedereen kon niet weerstaan aan de lokgroep van Huyze De Baere. In 2022 daagden nog 11 73-jarigen op. Vorig jaar waren er 17 personen, waarvan 9 74-jarigen, op de afspraak.

Het bereiken van de kaap van 75 jaar heeft iets magisch, zo blijkt uit de reünie van afgelopen dinsdag. Het waren 15 75-jarigen in de groep van 26 die de voeten onder de feesttafel schoven. Burgemeester Koenraad De Ceuninck, die als kleuter bij juf Myriam (een van de organisatoren) in de klas had gezeten, ging graag in op de uitnodiging om mee te aperitieven.

Het ging er opnieuw bijzonder gezellig aan toe. Dat belooft voor de toekomst.