Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

De herdenkingsplechtigheid was korter maar niet minder sfeervol

De jaarlijkse Canadese-Poolse-Britse herdenkingsplechtigheid op het Canadees Kerkhof stond afgelopen zondag in het teken van 80 jaar vrede. De belangstelling was minder dan vorig jaar maar de plechtigheid zeker niet minder sfeervol.

Traditioneel de 2de zondag van september worden in Adegem op de Canadese militaire begraafplaats de soldaten herdacht die sneuvelden tijdens WO II. Ook dit jaar hielden ons vorstenhuis, Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk er aan om een officiële delegatie naar de plechtigheid af te vaardigen.

Tijdens alle toespraken werd hulde gebracht aan de soldaten die gestreden hebben voor de vrede die wij nu kennen. Het was voor de sprekers dan ook belangrijk dat wij niet vergeten wat die mensen voor ons hebben gedaan.

Bloemenhulde

Zoals steeds werd de plechtigheid besloten met een bloemenhulde en de uitvoering van de volksliederen.

 Dat het aantal oud-strijders dat aan de herdenkingsplechtigheid deelneemt met het jaar vermindert, is gezien hun leeftijd logisch. Hoewel er steeds op gewezen wordt dat wij de gruwelen uit de beide wereldoorlogen niet mogen vergeten en eerbied moeten hebben voor het grote offer dat de mensen tijdens die oorlogen gebracht hebben, stellen wij vast dat de belangstelling voor de herdenkingsplechtigheid verder afneemt.