Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Raf Van de Velde is erevoorzitter van de Alte Herren

Nadat ze hem met een smoesje naar een vriendschappelijke wedstrijd van de Alte Herren hadden gelokt werd Raf Van de Velde na de wedstrijd door het bestuur en de spelers tot erevoorzitter gebombardeerd. Raf was aangenaam verrast met de eretitel en de lofbetuigingen die hem te beurt vielen.

“De Alte Herren zijn in 1986 ontstaan nadat de meeste spelers van Publica gezien hun leeftijd van plan waren hun voetbalschoenen aan de haak te hangen.

Wij kregen een voorstel om een wedstrijd te spelen tegen een Duitse veteranenploeg die zich de Alte Herren noemden. Die wedstrijd ging niet door maar wij hadden meteen een naam voor onze veteranenploeg.

Wij hadden spelers maar we moesten ook een bestuur hebben. Raf was een van de mensen die onmiddellijk bereid waren om mee hun schouders onder de nieuwe ploeg te zetten”, vertelde Robin Van Kerschaver.

Competitie
De Alte Herren speelden aanvankelijk vriendenwedstrijden maar sloten zich bij het begin van het seizoen ’86-‘87 aan bij een West-Vlaamse competitie voor veteranen.

De spelers van het eerste uur hebben ondertussen de voetbalschoenen opgeborgen maar er staan nog altijd 29 namen op de spelerslijst.

Hun thuiswedstrijden spelen zij op vrijdagavond. Nu spelen ze op een terrein van SKVK Maldegem. Vroeger speelde zij op het terrein van KVK Adegem en nog daarvoor op het terrein van Publica.

Alles gedaan
Omdat Raf binnenkort 88 jaar wordt, kreeg hij zowel van zijn familie als van zijn dokter de raad om het kalmer aan te doen. Daarom heeft hij besloten om het werk aan de jongeren over te laten en als toeschouwer te genieten van verschillende sporten.

Bij de Alte Herren wilden ze zijn afscheid niet onopgemerkt laten voorbijgaan: zij nodigden hem vrijdagavond uit op een wedstrijd tussen de vroegere en huidige Alte Herren, met de bedoeling om Raf na de wedstrijd te huldigen. Dat zowel de Alte Herren op rust als de huidige spelers hem een warm hart toedragen bewezen ze door met velen op deze wedstrijd af te komen.

Als extra geschenk had het bestuur voor Raf zijn ingekaderde officiële voetballicentie

Na de wedstrijd blikten voorzitter Tony Van Speybroeck en Jeffrey Bogaert terug op het werk dat Raf de afgelopen jaren voor de ploeg gedaan heeft. Hij heeft volgens de sprekers alles gedaan wat bij een voetbalploeg moet gedaan worden. Hij was voorzitter, coach, verzorger, materiaalmeester en délégué.

Herinneringen
Raf had deze hulde niet verwacht. Hij was dan ook even sprakeloos. “Aan de 37 jaar dat ik bij de Alte Herren was heb ik veel vrienden overgehouden en zijn er veel mooie herinneringen die mij zullen bijblijven.

De mooiste herinnering die mij zal bijblijven is de eerste wedstrijd die wij ten voordele van Kom op tegen Kanker inrichtten. Wij speelden tegen een ploeg van vedetten uit verschillende sporten en artiesten. Die wedstrijd bracht 138.000 frank op voor het goede doel.

Ik ben nu wel niet meer actief betrokken bij de ploeg, maar ik zal de Alte Herren in mijn hart blijven dragen”, besloot Raf zijn dankwoord.