Na klachten van inwoners van de Zwepe over geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door te snel rijdende auto’s, heeft de gemeente Maldegem op de weg die Adegem met Ursel verbindt in een proefopstellingen drie asverschuivingen ingevoerd. Die proefopstelling blijft er minstens tot eind juni staan.
De druk bereden tweebaansweg die Aalter met Eeklo verbindt loopt over Ursel en de Zwepe en de Veldekensstraat in Adegem. Voor enkele jaren was die rijweg nog eigendom van het Vlaams Gewest. Nu is die eigendom van de gemeenten waarover hij loopt.
Het is een baan die door haar structuur veel automobilisten uitnodigt om sneller te rijden. In de Veldekensstraat werd als snelheidsremmer een verkeersdrempel aangelegd. Op de Zwepe werden en worden er door de politie regelmatig snelheidscontroles uitgevoerd.
Geluidshinder
Hoewel de meeste mensen die regelmatig gebruik maken van die weg weten dat daar regelmatig op de snelheid wordt gecontroleerd, moet de flitscamera er maar een paar uren staan om daarna veel boetes te moeten uitschrijven.
Er zijn de afgelopen jaren verschillende betonplaten van de rijweg vervangen, maar de weg draagt toch zijn leeftijd mee. Volgens inwoners van de Zwepe hebben zij steeds meer last van geluidshinder door auto’s die te snel over het oude wegdek rijden.
Zij werden met hun klachten door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) en schepen van openbare werken Danny Vannevel (N-VA) ontvangen. Die beloofden een oplossing uit te werken.
Asverschuivingen
Na overleg met de politie en de dienst veiligheid werd besloten om op de Zwepe een proefopstelling met drie asverschuivingen uit te testen. Die asverschuivingen zijn vorige week opgesteld.
Ter hoogte van die asverschuivingen kunnen de voertuigen elkaar niet kruisen: er kan maar één auto door de asverschuiving. Daardoor zijn de automobilisten verplicht om in de omgeving van de asverschuivingen hun snelheid laag te houden.
Vooral op sociale media kwamen er – vooral van automobilisten – veel negatieve reacties op de asverschuivingen.
Trajectcontrole
De asverschuivingen zullen er zeker tot eind juni blijven staan. “Wij zullen dan de toestand evalueren en luisteren naar de reacties van de mensen van de Zwepe. Daarna zullen wij beslissen of de asverschuivingen een definitief karakter krijgen.
Mochten de resultaten onvoldoende zijn dan kunnen wij ook overwegen om op de Zwepe een trajectcontrole in te voeren. Dan worden de automobilisten op de Zwepe iedere dag op hun snelheid gecontroleerd”, lieten de burgemeester en de schepen van Openbare werken ons weten.