De kans is groot dat iemand die thuis of op restaurant champignons op zijn bord krijgt, champignons krijgt die in de Gentweg in Adegem gekweekt zijn.
Pieter Vandecasteele (41) groeide op in de champignonkwekerij van zijn ouders in Dentergem. Leen Degezelle (39), die na haar opleiding in de economie een loopbaan in die richting opbouwde, koos toch voor de liefde en de champignons van Pieter.
“Pieter werkte in de champignonkwekerij van zijn ouders toen ik hem leerde kennen. Het stond vast dat hij later het bedrijf van zijn ouders zou overnemen.”
Adegem
“Toen de tijd van de overname gekomen was, waren Pieter en ik ervan overtuigd dat wij onze toekomst iets ruimer moesten zien. Daarom keken wij uit naar een nieuwe ruimere vestigingsplaats. Zo kwamen wij terecht in de Gentweg in Adegem.
Toen de eerste eigenaar dat bedrijf stopzette werd het overgenomen door groothandelaars die klant waren bij het bedrijf. Die combinatie lukte niet en er kwam een faillissement. Het was toen aan de curatoren om een overnemer voor de zaak te zoeken. In 2008 hebben wij de champignonkwekerij in Adegem gekocht”, begon Leen haar verhaal.
De kwekerij stond er al een paar jaar werkloos bij, wat niet goed was voor de infrastructuur van het bedrijf.
Uitbreiding
“Wij hebben eerst de nodige herstellingen en moderniseringen aan de infrastructuur aangebracht. In de 12 bestaande kweekgangen begonnen we met de teelt van witte en kastanjechampignons.
Ondertussen is er een productie-eenheid bijgekomen waardoor wij nu 18 kweekgangen voor de champignons hebben en binnenkort ook de eerste oesterzwammen van onze 5 kweekgangen kunnen plukken.
Momenteel brengen wij met onze plukkers 25 ton champignons per week op de markt. Met de uitbreiding met de oesterzwammen zal dat aantal nog stijgen”, deed Leen haar verhaal verder.
Duurzaam
Nog voor de overheid meer duurzaamheid in de productieprocessen ging promoten liep bij Vandechamp, het bedrijf van Pieter en Leen, duurzaamheid al als een rode draad door het productieproces.
“Onze champignons en oesterzwammen groeien op in compostaarde waarvan paardenmest, kippenmest en stro de belangrijkste onderdelen zijn. Die compostgrond wordt met een loopband in en uit de kweekgangen gebracht.
Tweeëneenhalve week nadat de kweekbedden klaar zijn, kan de oogst beginnen. Dan moet het snel gaan want champignons en oesterzwammen groeien ongeveer 100% in 24 uur.
Wij brengen zelf onze champignons naar de groothandelsmarkten, waardoor wij zelf mee de prijs bepalen”, ging Leen verder.
Nevenproducten
Als de champignons naar de markt zijn is het productieproces nog niet afgelopen: de kwekerij levert ook nog nevenproducten af. De schoenen (worteltjes) van de champignons en de compostgrond wacht nog een nieuw leven.
Onderzoek heeft aangetoond dat er uit de schoentjes van de champignons chitine kan gewonnen worden. Dat product wordt gebruikt in de farmaceutische sector en werd tot voor kort enkel in het Verre Oosten en Amerika aangekocht. Het kan nu ook in onze eigen streek worden gewonnen.
Ook voor de compostgrond is er nog een nieuwe toekomst weggelegd: die wordt vooral door Franse landbouwers gegeerd als grondverbeteraar”, besloot Leen het verhaal over hun champignonkwekerij.