Dat de Maldegemse cultuuradviesraad (CARM) zondag in een ontspannen sfeer zijn vijftigste verjaardag kon vieren is te danken aan de inzet van zijn bestuur en van de verenigingen, maar ook aan de machtswissel in de Maldegemse gemeenteraad: het sociocultureel leven kan weer op gang komen.
Met een academische zitting voor een beperkt publiek en een drukbezochte cultuurmarkt heeft de Cultuuradviesraad Maldegem (CARM) zondag zijn vijftigste verjaardag gevierd. Etienne Dhondt was de eerste voorzitter van de raad en hij is nu al enkele jaren opnieuw voorzitter. Het voorzitterschap van de CARM was destijds niet te verenigen met zijn toenmalig ambt als cultuurambtenaar bij de provincie Oost-Vlaanderen. Hij bleef het sociocultureel leven in de gemeente echter wel ondersteunen.
Staatshervorming
“De sportraad en de jeugdraad waren de eerste adviesraden die in de jaren zestig en zeventig werden opgericht. Het is pas na de eerste staatshervorming van 1970 dat Vlaanderen aan zijn eigen cultureel beleid kon bouwen. De gemeenten konden subsidies krijgen om hun sport- en cultuurinfrastructuur uit te bouwen, maar ze moesten daarvoor een omkadering oprichten. Het zijn de Davidsfondsafdelingen van Maldegem en Adegem die hun schouders onder de oprichting van de CARM hebben gezet. Op 4 februari 1974 ging de cultuuradviesraad officieel van start.”
Adviezen
“De eerste opdracht van de CARM was de verenigingen samen te brengen en hen ertoe aan te zetten om samen initiatieven te nemen. Zo ontstonden de week en de maand van de cultuur. Die aanpak werkte en had een positieve invloed op het verenigingsleven.
De CARM werd de schakel tussen het gemeentebestuur en de verenigingen. Wij waren nog voor de gemeente de eerste uitgevers van een infoblad. Wij moesten niet alleen meer adviezen geven over dossier die het socio-culturele leven aangingen: ook voor nieuwe straatnamen en voor het afleveren van bouwvergunningen voor verbouwingen aan gebouwen met erfgoedwaarde worden wij om advies gevraagd. Daarom hebben wij in de schoot van de CARM een aantal comités opgericht die zich specifiek met deze adviezen bezighouden. Ook al werden onze adviezen niet altijd gevolgd, toch hadden wij een goede samenwerking met de gemeente en dat bleef zo tot in 2019’’, vertelde voorzitter Dhondt.
Gekortwiekt
In 2019 namen Open VLD, N-VA en De Merlaan het bestuur over Maldegem over. Het werd alle adviesraden snel duidelijk dat zij gekortwiekt werden: een aantal raden werden afgeschaft en de nieuwe meerderheid richtte een participatieraad op. De gemeente zou in de toekomst aan die raad adviezen vragen. Ondanks het gezamenlijk protest van de adviesraden bleef het schepencollege bij zijn beslissing. Het zag er dan ook niet goed uit voor de CARM, die de viering van zijn 50-jarig bestaan voorbereidde.
Vooruitkijken
Nicole Maenhout (N-VA), die zowel in het vorige als in het huidige bestuur schepen van cultuur is, was tijdens de academische zitting duidelijk: “Wij willen in de toekomst samen met de adviesraden bouwen aan de toekomst van Maldegem. Wij moeten vooruitkijken en wat er fout is gelopen en wie daar verantwoordelijk voor is moeten wij achter ons laten”, klonk het in haar toespraak. Zij bedankte ook de vele vrijwilligers die in de afgelopen 50 jaar samen met de cultuurraad hebben meegebouwd aan Maldegem.
Gezellig
Een twintigtal verenigingen, waaronder ook enkele die niet bij de CARM aangesloten zijn, hadden zondagnamiddag een stand in en rond Den Hoogen Pad. Onder een stralende zon konden de bezoekers kennis maken met de verenigingen en zich uitleven in volksspelen. Bij een hapje en een drankje ging het er bijzonder gezellig aan toe.