Voor de tweede maal loopt er een openbaar onderzoek voor de vergunning voor een mestbewerkingsbedrijf in Sijsele. Omdat het bedrijf dicht tegen de grens met Maldegem Donk zou komen zijn het vooral de Donkenaars die tegen de vergunning bezwaar aantekenen.
Vorig jaar vroeg Brecht De Blauwe een vergunning aan bij de provincie West-Vlaanderen om in Damme-Sijsele een mestbewerkingsbedrijf uit te baten. “Omdat het bedrijf bijna op de grens met ons dorp komt, hebben wij als dorpsraad, de gemeente Maldegem en veel Donkenaars bezwaar tegen het afleveren van die vergunning aangetekend”, legde Luc Verplancke, voorzitter van de dorpsraad, uit.
Nieuwe aanvraag
Normaal zou de bestendige deputatie van West-Vlaanderen eind vorige maand een uitspraak doen in verband met de vergunning, maar zover is het niet gekomen: de heer De Blauwe heeft een nieuwe aangepaste aanvraag ingediend. Omdat er een nieuwe aanvraag is loopt er tot 12 april een nieuw openbaar onderzoek.
Tijdens een druk bijgewoonde vergadering riep de dorpsraad iedereen op om opnieuw bezwaar in te dienen. Maldegems burgemeester Koenraad De Ceuninck bevestigde dat de gemeente Maldegem ook nu bewaar zal aantekenen.
“De deputatie kan na het openbaar onderzoek nog geen uitspraak doen omdat er bouwovertredingen lopen in verband met het gebouw waar het bedrijf moet komen. Pas als er een regularisatie van de bouwvergunning is, kan de bestendige deputatie een uitspraak doen over de vergunning van het mestbewerkingsbedrijf”, merkte de heer Verplancke nog op.
Overleg
Brecht De Blauwe was ook aanwezig op de vergadering in Donk, maar heeft er het woord niet genomen. “Het was niet aan mij om daar het woord te voeren. Ik heb gewoon geluisterd. De regularisatie van de bouwvergunning van de loods en de nieuwe aanvraag voor de vergunning voor het mestbewerkingsbedrijf werden gelijktijdig bij de Stad Damme ingediend.
Ik wil geen problemen met de Donkenaars. Ik heb alle Donkenaars aangeschreven. Als er mensen zijn die problemen hebben met de komst van het bedrijf staat mijn deur altijd open voor onderling overleg”, liet de heer De Blauwe ons weten.