De draconische maatregelen die de federale regering donderdagavond nam om de Corona-epidemie in te dijken zorgen ervoor dat het sociaal leven grotendeels stilvalt en dat een deel van de bevolking aan het hamsteren slaat. Beide verschijnselen vonden wij ook in onze gemeente.
Toen in december van vorig jaar in Europa het nieuws over de corona-epidemie in China doordrong werd hier nogal schamper over gedaan. Het duurde echter niet lang of de ernst van de uitdijende epidemie zorgde voor bezorgdheid in alle hoeken van de wereld.
In alle landen werden voorzorgsmaatregelen getroffen. Onze Belgische politici (zowel federale als regionale) toonden zich nog maar eens op hun smalst: zij hielden het bij adviezen in plaats van dwingende maatregelen voor de bevolking.
Pas toen de druk van uit de bevolking en vooral door de mensen uit de wetenschappelijke wereld groter werd en het virus ook bij ons zijn eerste dodelijke slachtoffers maakte, kwamen er maatregelen die tijdelijk ons leven ingrijpend veranderen.
Het verbieden van alle in- en outdoorevenementen en het sluiten van cafés, restaurants en winkels (tijdens het weekend) zorgen ervoor dat de mensen (bijna) geen mogelijkheden meer hebben om hun vrije tijd met hun hobby’s in te vullen.
VERLIEZEN
Gezien de ernst van de situatie kunnen de genomen maatregelen op begrip rekenen bij het grootste deel van de bevolking. Dat de epidemie zware gevolgen zal hebben wordt steeds duidelijker.
De economische groei stokt waardoor werkloosheid en afdankingen dreigen en de mensen die met het sociaal leven hun boterham moeten verdienen weten dat hun bron van inkomsten tijdelijk wordt drooggelegd.
Door het opschorten van de lessen in alle onderwijsinstellingen worden ook nog praktische problemen voor de ouders geschapen.
MALDEGEM
Ook in onze gemeente zullen de gevolgen van de coronapandemie duidelijk zijn: tot en met 3 april ligt het sociaal leven stil.
Tot en met 19 april is er (bijna) geen bezoek meer aan de woonzorgcentra toegelaten. Ook het LDC Oud St. Jozef, met zijn vele activiteiten voor senioren, blijft gesloten. Senioren die ‘s middags gingen eten in de cafetaria van het LDC zullen nu zelf voor hun eten moeten zorgen of een andere oplossing moeten zoeken.
Het Maldegemse Bierfestival dat voor volgend weekend was voorzien, krijgt waarschijnlijk 22 en 23 mei als nieuwe data. Restaurants en andere eetgelegenheden moeten sluiten maar mogen nog wel afhaalmaaltijden verkopen. Frituur Maria in de Adegemse Kerkstraat liet ons weten dat zij van die uitzondering (voorlopig) geen gebruik maakt.
Met “Wij hebben geen doorgeefraam, als de mensen hun frieten komen afhalen moeten zij bij ons binnen staan. Het samenbrengen van mensen is net wat de genomen maatregelen wil voorkomen” verduidelijkte Frituur Maria haar beslissing.
De maandagmarkt gaat normaal door. Enkel de kramers met een vaste standplaats zijn er welkom.
HAMSTEREN
Ook in onze gemeente hebben de maatregelen ervoor gezorgd dat een deel van de bevolking, ondanks de geruststellende woorden van de distributiecentra, aan het hamsteren sloeg. Vooral pakken wc-papier en keukenrollen waren erg in trek.
Vrijdagnamiddag was het zowel in de grootwarenhuizen als in de discounts aanschuiven geblazen. Hier en daar raakten de gemoederen zelfs verhit.