Met het financieel laten adopteren van zijn dieren zet de GO De Kruipuit een nieuwe stap vooruit in zijn project outdoor education (buitenonderwijs). De leerlingen en leerkrachten staan in voor de verzorging en de voeding van de dieren en het kweken en verwerken van groenten.
Dat de gemeente met het afstaan van zijn gemeenteschool De Kruipuit aan het GO een van zijn kroonjuwelen heeft weggeven wordt steeds duidelijker. In het kader van het internationaal Erasmusproject komen scholen uit binnen- en buitenland naar de school op de Kruipuit om te zien hoe daar het buitenonderwijs succesvol wordt aangepakt.
“Als school zijn we ervan overtuigd dat de kinderen nood hebben aan meer beweging. Met onze ‘speelweide’ bieden wij onze leerlingen de kans te leren en te verwonderen in een uniek kader. De kleine biotopen (waterpoel, weide en bos) die we op school hebben, vormen het unieke kader om er lessen rond te bouwen. Leerlingen leren in, met en van de natuur. Zo krijgen ze automatisch respect voor dieren, planten en de omgeving, wat een van de kernen van ons pedagogisch project is”, legde directeur Manu Buysse uit.
Pioniersrol
Met de aankoop van de speelweide (die niet werd overgedragen aan het GO) heeft De Kruipuit zijn project buitenonderwijs, waar het enkele jaren terug mee begon, verder kunnen uitbreiden. De school speelt daarmee een pioniersrol. Uit binnen- en buitenland komen er delegaties van scholen naar De Kruipuit om te zien hoe het project buitenonderwijs daar werkt en met succes kan georganiseerd worden. De school heeft nog ideeën om haar project de komende jaren nog verder te optimaliseren.
Adoptie
Het kweken en verzorgen van dieren en het onderhouden van een eigen moestuin maakt ook deel van uit van het project.
“Het verzorgen van de dieren (cavia’s, konijnen, kippen, duiven en schapen) behoort tot de dagelijkse taak van de leerlingen. Iedere week is er een klas verantwoordelijk voor het voederen en verzorgen van de dieren en het kuisen van hun hok. Er zijn rangers aangesteld die dagelijks nagaan of het de dieren aan niets ontbreekt en of zij veilig zijn voor de nacht. Tijdens de vakantieperiodes zorg ik er samen met collega’s ervoor dat het de dieren aan niets ontbreekt.”
“Om de financiële kost (onderhoud, voeding, verzorging, veearts) van het houden van de dieren draagbaar te houden hebben wij een oproep gedaan naar ouders, grootouders en sympathisanten van de school om een van onze dieren ‘financieel’ te adopteren. Er namen reeds 28 personen het ‘hoederschap’ van een van de dieren op zich.
Om die mensen te bedanken onthulden we aan de toegang van de weide een bord waarop dit peter- en meterschap wordt vermeld. Er zijn nog een aantal dieren die wachten op een peter en meter”, vertelde meester Steven, die er als opper-ranger voor zorgt dat de dieren niet te weinig maar ook niet te veel eten krijgen.
Toegankelijk
Het project outdoor onderwijs op de Kruipuit kan rekenen op de medewerking van het ganse team van de school maar ook van de ouders van de leerlingen. Ook op de dagen dat er geen school is kunnen ouders en grootouders met hun kinderen of kleinkinderen terecht op de speelweide. Van hen wordt wel verwacht dat ze de speelweide even proper achterlaten als ze er zijn opgekomen.