Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Italianen kwamen resten van oorlogsvliegtuig ophalen in Aalter

Deze Fiat G50 steeg op 13 februari 1941 op vanaf het vliegveld in Maldegem, maar stortte bij zijn terugkeer naar Maldegem neer in de mist. Mede dankzij de medewerking van Frank Raeman kan de Archivio Storico Federighi uit Pisa beginnen met het reconstrueren van het toestel.

De Fiat G50 werd in 135 in Italië gebouwd. Sedert 1939 werd dit vliegtuig, dat met twee mitraillettes was uitgerust, ook ingezet bij de Italiaanse luchtmacht. Drie van deze toestellen werden tijdens WO II ook ingezet op het vliegveld in Maldegem.  Volgens kenners was dit toestel met zijn open stuurhut echter niet geschikt om in streken met ons klimaat te worden ingezet.

Mist
Op 13 februari 1941 moest Terent Mario Roncali met zijn Fiat G50 in Maldegem opstijgen om jacht te maken op een vliegtuig dat van over de Noordzee richting Brugge kwam.  Er was echter zoveel mist dat de piloot onmogelijk jacht kon maken op een ander vliegtuig. Daarom keerde hij terug naar Maldegem.

Op de grens tussen Assebroek en Sijsele stortte het toestel neer. De onderdelen lagen verspreid en de piloot overleefde de crash niet. Het is pas in 1980 dat een landbouwer bij het bewerken van zijn land op onderdelen van het vliegtuig stuitte.

Zoektocht
Een paar jaar later kon Geert de Neve uit Aalter die brokstukken overnemen. Met zijn belangstelling voor het oorlogsverleden ging Geert op zoek naar meer informatie over het verhaal achter de wrakstukken. Voor de zoektocht kon hij rekenen op de medewerking van onder meer Frank Raeman.

Frank Raeman heeft van de geschiedenis van WO II zijn levenswerk gemaakt.

Hun lange zoektocht leidde hen naar Italiaanse oorlogsspecialisten. Die hadden onmiddellijk belangstelling voor de wrakstukken. Het enige nog bestaande vliegtuig van dat type staat in het luchtvaarmuseum van Servië.

De Italiaanse oorlogsspecialisten willen nu op basis van de wrakstukken het toestel reconstrueren. Van de onderdelen waarvoor er geen stukken meer bestaan willen ze gebruik maken van 3D-prints. Zij hopen over enkele jaren een foto van het gereconstrueerde toestel te kunnen opsturen.