Afgelopen woensdag zakten een aantal landbouwers met hun tractor af naar het gemeentehuis. Samen met de Maldegemse Landbouwraad protesteren zij tegen het stikstofakkoord zoals het nu op tafel ligt. Volgens Lut D’Hondt, voorzitter van de landbouwraad, is dat akkoord opgesteld zonder voorafgaandelijk overleg.
“Zoals het akkoord er nu bij ligt heeft het niet alleen consequenties voor het landbouwbedrijf dat plots een rode vermelding achter zijn naam kreeg maar ook voor de landbouwers de nu nog in de oranje zone vallen. Die hebben in het verleden al zware inspanningen geleverd om de stikstof te reduceren en moeten in de komende jaren nog belangrijke investeringen doen om geen code rood te krijgen. Op die manier worden onze landbouwers voor een onmogelijke opdracht geplaatst en komt het voortbestaan van onze landbouw en meteen ook onze voedselketen in gevaar”, stelde voorzitter D’Hondt.
Landbouwer De Brabander heeft momenteel een code oranje. “De hectaren grond die in de onmiddellijke omgeving van mijn bedrijf liggen zullen, omdat het bedrijf in de nabijheid van een natuurgebied is, niet meer met onze eigen mest mogen bewerkt worden. Ik moet er maar voor zorgen dat ik de mest van mijn bedrijf op een andere (dure) manier kwijtraak”, reageerde De Brabander.
De landbouwraad en de ontevreden landbouwers hebben hun bezwaarschriften overgemaakt aan de Maldegemse milieuraad en aan het schepencollege.
Burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) wees er tijdens zijn ontmoeting met de landbouwers op dat de gemeente maar een kleine speler in het dossier is, maar dat zijn bestuur wel begrip heeft voor de ingediende bezwaren en die dan ook aan Brussel zal overmaken.