Om te weten welk baan hun gedropte bommen aflegden oefenden Duitse piloten tijdens WO II met oefenbommen. Dat zijn bommen die uit beton gemaakt zijn en waarin glazen buisjes met chemische stoffen zitten. Die bommen wogen ongeveer 230 kg en zijn voor niet geoefende ogen niet te onderscheiden van echte bommen. Als een van die projectielen de grond of een ander doelwit raakte sprongen de glazen buisjes en ontstond er door het contact van de chemische stoffen met de lucht een witte wolk.
Boom
In het Drongengoed hadden de Duitsers met aarde een boot gemaakt en daar een kajuit op gezet. Daar vuurden de Duitse piloten hun oefenbommen op af. Niet bij alle gedropte bommen braken de buisjes als ze op de grond terechtkwamen.
Eik
Vorige week liepen wandelaars in het Drongengoed voorbij een omgevallen grote eik. Toen zij tussen de wortels van de eik keken zagen zij daar een bom liggen. Er werd onmiddellijk alarm geslagen.
Als er in onze regio zaken uit de oorlogen worden ontdekt, is Boudewijn De Schepper een van de eerste mensen die daarvan op de hoogte wordt gebracht. Toen hij ter plaatse kwam zag hij onmiddellijk dat het om een Duitse oefenbom uit WO II ging. Samen met enkele helpende handen heeft Boudewijn de bom van onder de boom gehaald en ze naar een plaats gebracht waar ze gemakkelijk bereikbaar was voor de mensen van DOVO.
Mensen van die dienst hebben de niet gebroken buisjes uit de bom verwijderd en op veilige afstand tot ontploffing gebracht. De bom zelf werd gerestaureerd en bijgezet bij het monument van een neergestorte bommenwerper.