Maldegem haalde in 2022 enkele malen ook de nationale pers. De bestuurswissel kreeg de meeste weerklank. De door de oppositie samengeroepen gemeenteraad van 10 februari zorgde in onze gemeente voor een politieke aardverschuiving: de zittende meerderheid werd weggestemd, CD&V en Groen vormden samen met de N-VA – die zowel in de weggestemde als in de nieuwe meerderheid zetelt – de nieuwe meerderheid. Enkele van de voorbije jaren genomen beslissingen werden meteen teruggeschroefd.
De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zorgden ervoor dat in Maldegem CD&V voor het eerst in decennia in de oppositie belandde. De nieuwe meerderheid werd gevormd door Open VLD, N-VA en de nieuwe partij De Merlaan. Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) kondigde in januari 2019 aan dat er een nieuwe politieke wind door Maldegem zou waaien.
“Efficiëntie en toekomstgericht besturen zijn de codewoorden van ons bestuur. Wij gaan voor een open beleid, waarin de scheidingslijn tussen meerderheid en oppositie flinterdun is en de bevolking nauwer bij het beleid betrokken wordt. Nu de rente laag staat moeten wij investeren in de toekomst.”
“Er moet een cultuurspot en een ondergrondse parking in het centrum komen. Op het terrein achter het LDC komen een nieuwe jeugdsite en een grote evenementenhal. De ontmoetingscentra in de verschillende leefkernen krijgen een facelift. Onze dienstverlening moet op een moderne leest geschoeid worden”, klonk het toen enthousiast bij burgemeester Van Hulle.
Afvloeiingen
Efficiëntie in de administratie betekende meer automatisatie en meer presteren met minder volk. Een deel van het personeel met een tijdelijk contract zag zijn contract niet verlengd worden. Omdat de verhouding tussen het personeel en het bestuur naar een dieptepunt zakte, zochten ook leidinggevende personeelsleden van verschillende diensten een andere betrekking. Door de afvloeiingen raakten een aantal diensten in personeelsnood. Voor de belangrijkste diensten werden externe accounts aangetrokken.
Barsten
De nieuwe meerderheid heeft niet lang van haar wittebroodsweken kunnen genieten. Er kwamen dan ook snel barsten in de nieuwe bestuursploeg. “Burgemeester Van Hulle was de baas en wij moesten hem zonder tegenstribbelen volgen. Wie toch een ander standpunt innam werd de levieten gelezen.”
“Onze N-VA fractie heeft om de vrede binnen de groep te bewaren, het autoritair gedrag van burgemeester Van Hulle te lang geslikt. Onze schepen Rudy De Smet stapte uit het schepencollege en de gemeenteraad. Schepen Peter Van Hecke (Open VLD) leverde zijn schepensjerp in en werd door Open VLD uit de afdeling geduwd.”
“Omdat er in 2021 na een verzoeningsvergadering buiten de gemeente toch geen verbetering kwam in de toestand hebben wij voor de breuk gekozen”, legde schepen Nicole Maenhout (N-VA) uit.
Nieuwe meerderheid
Iedereen in Maldegem die de politiek van dichtbij of veraf volgde was op de hoogte van de problemen tussen N-VA en zijn coalitiepartners Open VLD en De Merlaan. Slechts weinigen wisten dat er in 2021 in de coulissen al vrijblijvende gesprekken gevoerd werden tussen CD&V, Groen en N-VA.
“Wij waren niet onmiddellijk vragende partij om de meerderheid te breken. Wij hadden onze weg in de oppositie gevonden. Omdat de spanningen binnen die meerderheid steeds groter werden en er enkele beslissingen werden genomen die onze gemeente met een torenhoge schuldenberg zouden opzadelen werden de gesprekken met N-VA en Groen op de achtergrond concreter. Eind 2021 werden de krijtlijnen voor een nieuw bestuur uitgetekend. Op 10 december riepen wij een gemeenteraadszitting samen waarin de bestaande meerderheid werd weggestemd en vervangen door de CD&V, N-VA en Groene coalitie.”
Teruggeschroefd
Gedurende weken was de putsch in de gemeente onderwerp van gesprek. Bij een belangrijk deel van het personeel klonk een zucht van verlichting.
“Bij onze aanstelling hebben we tijd gevraagd om ons nieuw beleidsplan op te stellen. In de eerste plaats hebben wij alle beslissingen die door het vorig bestuur werden genomen tegen het licht gehouden.”
“De overdracht van de gemeenteschool De Kruipuit aan GO! Meetjesland en de aankoop van een perceel grond in de Katsweg van GO! Meetjesland konden wij niet meer ongedaan maken. Er zijn wel enkele dure projecten teruggeschroefd: er komt geen culturele hotspot in het centrum en de ondergrondse parking is niet voor onmiddellijk.”
“De plannen voor een grote evenementenhal werden geschrapt en over een mogelijke nieuwe jeugdsite in de Katsweg zal er overleg worden gepleegd met de adviesraden en de jeugdbewegingen. Voor het nieuwe ontmoetingscentrum in Kleit wordt naar een nieuwe locatie uitgekeken. Er komt geen centralisatie van de administratieve diensten, maar er wordt wel uitgekeken naar meer ruimte voor die diensten”, liet burgemeester Koenraad De Ceuninck weten.
Buiten de aanleg van een dubbel rioleringsstelsel in verschillende straten en de opwaardering van de ontmoetingscentra in de leefkernen, zitten er geen grote projecten in de pijpleiding. Er wordt wel nagedacht over de renovatie van de brandweerkazerne en de toekomst van het Sint-Annazwembad.