Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Stukje Romeinse heerweg blootgelegd in Adegem

Op het terrein waar de nieuwe vestiging van Albert Hein komt werd tijdens het archeologisch onderzoek voor het eerst een stukje van een belangrijke Romeinse heerweg blootgelegd.

Dat de Adegemse ondergrond veel archeologische geheimen verbergt is de afgelopen jaren duidelijk geworden tijdens archeologische onderzoeken die aan de realisatie van verkavelingen en de aanleg van het nieuwe industrieterrein voorafgingen. Afgelopen vrijdag echter heeft het archeologisch team van De Logi & Hoorne het tot op heden grootste archeologisch geheim van Adegem blootgelegd.

Albert Hein
Op het terrein waar vroeger Intermarché stond, komt een nieuw gebouw waarin de nieuwe vestiging van Albert Hein komt. Voordat er met de bouwwerken kan begonnen worden moet er eerst een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Dat onderzoek werd toevertrouwd aan het archeologisch team van De Logi & Hoorne. Gezien het belang van de eerste resultaten is de kans reëel dat dit onderzoek voor vertraging van de bouwplannen zorgt.

Romeinse heerweg
Tijdens de opgravingen die recent gestart zijn is het team van De Logi & Hoorne op een strook van de Romeinse heerweg (2de en 3de eeuw na Chr.) gestoten, die het Romeinse kamp van Oudenburg met Antwerpen verbond.  Het is de eerste maal dat er concrete sporen van dit traject werden blootgelegd.

De weg is volgens Johan Hoorne van het team herkenbaar aan de flankerende grachten en de karresporen in het midden van de weg. Die karresporen konden herkend worden door de grondverkleuringen.

Toekomst
Het archeologisch onderzoek wordt binnen een wettelijke termijn uitgevoerd. Het terrein wordt daarna terug ter beschikking gesteld van de bouwheer.

Alles wat tijdens de opgravingen wordt ontdekt wordt nauwkeurig geregistreerd en kan bij later onderzoek en studies gebruikt worden. Als de gedane ontdekking belangrijk is kan de periode van het onderzoek ook worden verlengd.

Adegemnaren die met het archeologisch erfgoed begaan zijn vinden dat de gemeente dit unieke archeologische patrimonium niet zou mogen laten teloorgaan door er een supermarkt op te laten bouwen. Zij vrezen echter dat men daar in Maldegem geen oren zal naar hebben…