Op het Canadees Kerkhof in de Prins Boudewijnlaan zijn 1.158 buitenlandse soldaten begraven die sneuvelden tijdens WO II bij de bevrijding van onze regio. Het zijn vooral Canadezen, Polen, Britten, Nieuw Zeelanders en Australiërs die er een laatste rustplaats vonden. Jaarlijks wordt er op het Canadees Kerkhof een grote herdenkingsplechtigheid georganiseerd waarop officiële delegaties uit verschillende landen en vaderlandslievende verenigingen aanwezig zijn.
Om te voorkomen dat de aandacht voor de begraafplaats en de gesneuvelde soldaten in de toekomst zou verloren gaan startte de vzw België-Canada in 2017, met de toestemming van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC), die instaat voor het beheer van de begraafplaats, een adoptieactie. Particulieren, bedrijven, verenigingen en openbare besturen kunnen een of meer graven op het Canadees kerkhof adopteren.
Plechtigheid
Een adoptie is kosteloos. De vzw verwacht van de adoptanten dat zij hun geadopteerd graf minstens eenmaal per jaar met een bloemetje vereren. Er werden reeds 687 van de 1.158 graven geadopteerd. Ieder jaar melden zich nog nieuwe adoptanten.
Ieder jaar organiseert de vzw België-Canada op het Canadees kerkhof een adoptieplechtigheid waarop de nieuwe adoptanten hun adoptiecertificaat ontvangen. Ook deze plechtigheid kan op internationale belangstelling rekenen.
Verdwenen
“Op 15 mei kreeg ik eerst een mailtje en daarna telefoons van verontruste mensen met de melding dat hun en nog andere bloemstukken die aan de graven waren neergelegd verdwenen waren. Tijdens mijn bezoek aan het Canadees kerkhof vond ik van de 97 bloemstukken die tijdens de plechtigheid aan de graven lagen nog slechts 6 graven met bloemen.
De mensen die in de buurt van de begraafplaats wonen hebben niets gezien of gehoord. De CWGC bevestigde ons dat ze geen opdracht gegeven had om de bloemstukken te verwijderen en ook de man die instaat voor het onderhoud van het kerkhof bevestigde ons dat hij nog geen bloemen verwijderd had. Vast staat dat de bloemen verdwenen zijn.
Omdat het niet de eerste maal is dat er kort na de plechtigheid bloemstukken verdwijnen of dat de rood-witte lintjes die aan de bloemstukken hangen afgesneden worden, hebben wij nu namens de vzw België-Canada klacht neergelegd bij de PZ Aalter/Maldegem”, legde Frank Raeman, ondervoorzitter van de vzw België-Canada, uit.