Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Einde van de gemeenteschool op De Kruipuit

GBS de Kruipuit

Adegem was begin deze week met verstomming geslagen toen het nieuws bekend raakte dat de Gemeentelijke Basisschool op de Kruipuit op het einde van het schooljaar ophoudt te bestaan en vanaf september deel zal uitmaken van een andere scholengroep.

Volgens het schepencollege zal dat voor de school en voor de Kruipuit niets veranderen aan het onderwijs, maar daar geloven ze in Adegem niets van. Ondertussen versterken de geruchten dat ook het aangekondigde nieuwe cultureel centrum bij het dossier wordt betrokken.

In een persbericht liet het Maldegemse schepencollege woensdag weten zat het op zoek was naar een mogelijke overnemer voor de GBS de Kruipuit. Een paar telefoontjes waren voldoende om te achterhalen dat de onderhandelingen tussen de gemeente Maldegem en scholengroep Gemeenschapsonderwijs (GO) al geruime tijd bezig zijn.

Over het behoud van de tewerkstelling van het personeel en het bewaren van de eigenheid van de school zou zelfs al een akkoord zijn. De onderhandelingen zouden zich nu vooral toespitsen op de investeringen die nog in de school moeten gebeuren.

De gemeente Maldegem werkte aan renovatieplannen voor de school en wil dat die renovatie door het GO wordt verdergezet. De onderhandelingen daarover zijn nog lopende.

Geen kerntaak
Dat Open VLD Maldegem er geen voorstander van is dat de gemeente zelf onderwijs organiseert is oud nieuws: toen Paul Van Nieuwe nog fractievoorzitter was van open VLD heeft hij meermaals gesteld dat het niet aan de gemeente was om onderwijs te organiseren.

Toen Open VLD, N-VA en De Merlaan na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 onderhandelden over een bestuursovereenkomst werd het al snel duidelijk dat de nieuwe bestuursploeg zich in de eerste plaats op de kerntaken van een gemeentebestuur zou concentreren. De drie partijen waren het er toen al over eens dat het verder organiseren van het Gemeentelijk Onderwijs op de Kruipuit geen kerntaak meer was.

Het uitkijken naar onderwijskoepels die belangstelling hadden om de GBS De Kruipuit over te nemen kon beginnen. Uiteindelijk was het GO de enige koepel die daar belangstelling voor had.

Personeel
Nog voordat het schepencollege zijn perstekst had verspreid had het al een vergadering met het personeel van de GBS De Kruipuit georganiseerd. Dat personeel had het nieuws van de overname niet zien aankomen. Nadat zij de nodige uitleg hadden gekregen mochten zij zelf vragen stellen.

Directeur Manu Buysse, die op de vergadering niet kon aanwezig zijn maar al een paar dagen eerder op de hoogte was gebracht door het schepencollege, wou geen commentaar geven op het nieuws.

“Het is niet de directeur en het personeel die het beleid van een school bepalen: dat doet de inrichtende macht. Die is voor ons tot op heden het Maldegemse gemeentebestuur. Dat ik de overname, als lid van de Scholengroep Meetjesland –waarvan de GBS De Kruipuit deel uitmaakt- en als mens betreur doet daarbij niets ter zake”, was zijn korte reactie.

Besparingen
Dat het schepencollege de beslissing om de GBS De Kruipuit af te stoten genomen heeft om de toekomst van het basisonderwijs daar veilig te stellen is zowel voor CD&V als voor Groen een drogreden.

De GBS De Kruipuit was er trots op dat zij haar 180ste leerling kon inschrijven. De gemeente zal geen kosten moeten maken om de 150ste verjaardag van de school te vieren, want ze zal tegen die tijd niet meer bestaan.

Voor beide partijen is de beslissing ingegeven uit de besparingsdrang van de meerderheid. CD&V haalt daarbij nog eens het lijstje aan van samenwerkingsovereenkomsten die de huidige meerderheid om budgettaire redenen al heeft afgestoten.

Peter Timmerman, voorzitter van Groen, vraagt zich af waar het inlossen van de belofte van de burgemeester blijft. “Hij beloofde de oppositie te betrekken bij de voorbereiding van de belangrijke dossiers. Als het afstoten van een school geen belangrijk dossier is, dan is er geen enkel dossier belangrijk”, besloot hij zijn reactie.

Cultureel centrum
Hoewel schepen van Onderwijs Glenn Longeville (Open VLD) in een telefonisch onderhoud met klem ontkende dat er een verband is tussen de overdracht van de GBS De Kruipuit aan het GO en de bouw van het nieuwe cultureel centrum op grond in de Katsweg, die de gemeente van de Mevr. Courtmansschool wil kopen, wint dat gerucht steeds meer veld. Het gerucht wordt ook niet tegengesproken door burgemeester Bart Van Hulle.

Dat er over de school op de Kruipuit tijdens de gemeenteraad nog een woordje zal gepraat worden staat nu al vast.