Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Acht mondmaskers gratis voor iedere inwoner

Vorige week was het alle hens aan dek bij de gemeente Maldegem: in één week moesten de mondmaskers die vanuit China waren toegekomen met een begeleidend schrijven onder omslag worden gestoken. Vrijdagavond moest iedere inwoner van onze gemeente zijn acht mondmaskers hebben.

Van zodra het duidelijk werd dat de mondmaskers een belangrijke rol zouden spelen in de bestrijding van de coronacrisis, heeft Maldegem belangrijke stappen gezet. Midden maart werd de bestelling van 200.000 mondmaskers bij een Chinese firma goedgekeurd.

Het was daarna afwachten wanneer de mondmaskers in België zouden aankomen en door de controle zouden geraken. Net voor het weekend van 1 mei kon de gemeente over de maskers beschikken.

Acht
Dat er beslist werd om iedere inwoner acht mondmaskers te bezorgen is volgens burgemeester Bart van Hulle niet toevallig. “Wij hebben er in het belang van de veiligheid en gezondheid van onze inwoners voor gekozen om drielaagse mondmaskers aan te kopen. Die zijn veiliger dan de stoffen maskers.

Wij willen er ook voor zorgen dat iedere inwoner voor iedere dag een ander mondmasker heeft en er ook nog een in reserve heeft. De mondmaskers mogen niet worden gewassen. Na gebruik van een mondmasker kan je het, nadat het droog is, in een omslag steken en daar de dag op noteren. Dan kan het masker de volgende week dezelfde dag opnieuw gebruikt worden.

Mochten er tijdens het dragen van een masker coronadeeltjes op het mondmasker komen dan is de kracht van het virus uitgewerkt als het masker gedurende minstens 72 uren veilig en droog is opgeborgen”, begon burgemeester van Hulle zijn uitleg.

De aankoop van de mondmaskers zal volgens de burgemeester de gemeente financieel niet extra belasten. Door de coronacrisis is een aantal personeelsleden tijdelijk werkloos. Het loon dat daardoor wordt uitgespaard zal voldoende zijn om de mondmaskers te betalen.

Race tegen de tijd
Van zodra de mondmaskers in Maldegem waren, begon er een race tegen de tijd. “Binnen de cel veiligheid waren wij het erover eens dat de mondmaskers binnen de week moesten verdeeld zijn.

Daarom hebben wij in de kelderverdieping van het gemeentehuis 25 personeelsleden aan het werk gezet om het juiste aantal mondmaskers en een begeleidend schrijven in een omslag te steken.

Om zelf overzicht te hebben op de bedeling van de mondmaskers hebben wij ervoor gekozen om die te laten bedelen door de mensen van het Maldegem Ontzettend Proper (MOP)-team”, ging de burgemeester verder.

Gebruiksaanwijzing
In het begeleidend schrijven wordt eerst uitgelegd wanneer het verplicht is en wanneer het aangeraden is om een mondmasker te dragen.

Daarna wordt in verschillende stappen uitgelegd hoe de mondmaskers moeten aan- en afgedaan worden. Er wordt ook nog uitgelegd hoe de maskers best en veiligst bewaard blijven.

Dat wij allemaal over een ruime voorraad mondmaskers kunnen beschikken hebben we te danken aan de gemeente en aan het personeel dat instond voor de distributie.

Reacties gesloten