Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Cybercriminelen hacken computernetwerk van de gemeente

Sedert 20 juli beschikken cybercriminelen over persoonlijke gegevens van meer dan 12.000 inwoners van onze gemeente die de afgelopen 10 jaar in contact kwamen met het OCMW. De kans dat sommige van die inwoners in de toekomst via de sociale media pogingen krijgen om hen op te lichten is niet uitgesloten.

In de nacht van 19 en 20 juli zijn cybercriminelen erin geslaagd om het computer- en telefoonnetwerk van de gemeente plat te leggen. Uit onderzoek bleek dat de cybercriminelen beslag hadden gelegd op persoonlijke informatie van mensen die de afgelopen 10 jaar contacten gehad hebben met het OCMW.

Losgeld
“De cybercriminelen vroegen ons 200.000 dollar in bitcoins losgeld om de geblokkeerde persoonlijke gegevens terug vrij te geven. Wij zijn op hun eisen niet ingegaan, omdat men met dergelijke criminelen niet zeker weet of zij zelfs na het betalen van het losgeld de persoonlijke gegevens weer vrijgeven.

Uit onderzoek op het dark web werd duidelijk dat de criminelen, omdat wij op hun eis van het losgeld niet zijn ingegaan, die persoonlijke gegeven op internet hebben geplaatst”, legde schepen Annelies Lammertyn uit.

Wie maar over de basiskennis van de internetwerking kent komt nooit terecht op de sites waar die gestolen persoonlijke gegevens staan maar malafide personen, organisaties en verenigingen vinden wel vlot hun weg naar deze sites.

De kans dat sommige mensen in Maldegem via de sociale media gecontacteerd worden door onbekenden die hen met behulp van de gehackte gegevens proberen op te lichten. Daarom vraagt het schepencollege alle inwoners om in de toekomst nog voorzichter te zijn met het reageren op contacten van mensen, firma’s of verenigingen die men niet kent.

Wie verdachte contacten krijgt kan bij verschillende hulplijnen terecht. De gemeente heeft tijdens de kantoren ook een hulplijn die mensen die met vragen zitten over de hacking te woord te staan.

Tijden de infoavond over cybercriminaliteit die enkele maanden terug door het Buurtinformatienetwerk (BIN) Maldegem werd georganiseerd, werd er al op gewezen dat wij, als wij berichten ontvangen, wij goed moeten uitkijken naar het adres van de afzender en zijn taalgebruik.

De teksten zijn meestal teksten die uit een vreemde taal door de computer zijn vertaald, waardoor zowel de woordkeuze als de zinsbouw niet altijd correct zijn. Wie dergelijke berichten ontvangt kan die best zonder erop te reageren verwijderen.