Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

DF Adegem heeft dit jaar vier junior journalisten

Voor het eerst in het bestaan van de schrijfwedstrijd Junior Journalist huldigde DF Adegem niet één, maar vier Junior Journalisten: Jasmine De Dauw, Froeke Despiegelaere, Jolien Degrande en Senne Blomme zijn dit jaar de laureaten.

Om jong schrijftalent te ontdekken organiseren veel Davidsfondsafdelingen jaarlijks een wedstrijd Junior Journalist. De winnaars van die wedstrijd dingen dan mee naar de nationale titel van Junior Journalist van Davidsfonds nationaal.

Dit jaar namen in Adegem 50 leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van VBS De Papaver en GO! De Kruipuit deel aan de wedstrijd. Zij kregen dit jaar de opdracht om of een interview of een verhaal over een lokale held te schrijven.

Van de 50 deelnemers kwamen, na een preselectie door de leerkrachten, 24 schrijfsels op het bureau van de juryleden Brigitte Coppieters, Pieter Blomme en Jan Cocquyt terecht. De juryleden lazen alle werkjes en maakten ieder hun eigen uitslag op. Daarna ging de jury rond de tafel zitten om hun uitslagen te vergelijken en de definitieve uitslag op papier te zetten.

Voordat afgelopen zondag in de zaal van GO! De Kruipuit de namen van de laureaten bekendgemaakt werden, onderstreepte Jan Cocquyt dat de juryleden bij het beoordelen van de stukjes niet wisten wie welk artikel of verhaal had geschreven.

Niet alleen de Junior Journalisten, ook de andere leerlingen wiens werk door de jury werd beoordeeld vielen in de prijzen.

Bij het onderdeel ‘interview’ waren de juryleden er snel uit: het interview van Jasmine De Dauw met ‘Bart de brandweerman’ stak volgens de juryleden uit boven de andere interviews.

In de rubriek ‘verhalen’ verliep het de drie juryleden moeilijker. Alle drie schoven zij een verschillend verhaal naar voren als het beste. Omdat ze er ook na lang overleg niet over eens raakten welk van de drie het beste was, werd na overleg met het DF-bestuur gekozen voor een Belgische oplossing: Froeke Despiegelaere, Jolien Degrande en Senne Blomme eindigden ex aequo.

Het DF-bestuur en de bibliotheek zorgden ervoor dat naast de Junior Journalisten ook de andere leerlingen wiens schrijfsels de jurytafels hadden bereikt bedacht werden met een prijs. Die prijzen werden overhandigd door Adegems lokale held Emiel Verstrynge.

Reacties gesloten