Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Goede Vrijdag-traditie in ere gehouden

Ondanks de coronacrisis en de daarbij opgelegde beperkingen waren er op Goede Vrijdag toch mensen bij de kruisweg op het Oosteindeke.

Het is een traditie dat op Goede Vrijdag om 15 uur aan de kruisweg op het Oosteindeke in Adegem het lijden en de dood van Christus herdacht worden. Het veldkruis werd er in 1903 geplaatst en in 1906 werd de kruisweg eraan toegevoegd. In 2004 is de kruisweg van het Oosteindeke als erfgoed erkend.

De plechtigheid kon jarenlang op veel belangstelling rekenen. Zelfs de Adegemse scholen trokken tot in de zestiger jaren op Goede Vrijdag te voet naar de kruisweg. De dalende belangstelling voor het geloof zorgde er ook voor dat de belangstelling voor de jaarlijkse kruisweg in dalende lijn ging. Toch namen vorig jaar nog meer dan 50 mensen aan de plechtigheid deel.

Dit jaar geen plechtigheid
Door het uitbreken van het coronavirus is België in een beperkte lockdown terecht gekomen. Alle erediensten werden verboden. Er heerst ook een samenscholingsverbod en we moeten een sociale afstand in acht nemen. Door die maatregelen werd ook de kruisweg op Goede Vrijdag van het programma geschrapt.

Er was geen plechtigheid voorzien, maar er was ook geen verbod om individueel de kruisweg te doen. Verschillende mensen hebben dan ook op Goede Vrijdag een bezoek gebracht aan de kruisweg.

De eerste bezoekers waren er al rond 10 uur. De kruisweg is de hele dag bijna nooit zonder volk geweest. Op geen enkel moment werden de coronamaatregelen met voeten getreden.

Reacties gesloten