Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Herdenkingsplechtigheid met minder genodigden en zonder publiek

Er werd voor gezorgd dat de genodigden ook tijdens de plechtigheid de social distance konden houden.

Door de coronacrisis stond het al maanden vast dat de jaarlijkse plechtígheid die de 2de zondag van september op het Canadees Kerkhof in Adegem wordt georganiseerd geen klassiek verloop zou kennen. De herdenking van de mensen die 75 jaar geleden tijdens WO II sneuvelden verliep dit jaar met minder genodigden en zonder publiek. Toch was het een sfeervolle plechtigheid.

Zowel in Den Hoogen Pad, waar zij voor en na de plechtigheid werden ontvangen, als op het Canadees Kerkhof hadden de genodigden hun gereserveerde zitplaats.

Hulde aan overleden Sidney Cole
In zijn toespraak op het Canadees Kerkhof bracht burgemeester Bart Van Hulle in vier talen hulde aan de soldaten die in Adegem een laatste rustplaats vonden.

Hij bracht ook hulde aan Sidney Cole, de 100 jarige Canadese oud-strijder die een paar dagen voor zijn 101ste verjaardag overleed. Tot vorig jaar las Sidney Cole op de plechtigheid in Adegem The Act of Remembrance voor.

Er was een filmpje van Noël Ryheul over de aanwezigheid van Sidney Cole op de plechtigheden op het Canadees Kerkhof en bloemen voor de familie Cole.

Gouverneur Carine Van Cauter, die voor het eerst de plechtigheid in Adegem bijwoonde, richtte zich speciaal tot de aanwezige jeugd. “Nu de mensen die bij een van de beide wereldoorlogen betrokken waren er niet meer zijn is het aan ons en vooral aan de jeugd om jaarlijks hulde te brengen aan diegenen die voor onze vrede en vrijheid hebben gezorgd”, stelde de gouverneur.

Bloemen
Met hun eigen woorden en met bloemen bracht de jeugd daarna hulde aan de oorlogsslachtoffers.

Eendracht Maakt Macht Adegem was een van de plaatselijke vaderlandslievende verenigingen die deelnam aan de bloemenhulde.

Ondanks de coronacrisis hadden de delegaties uit Canada, Polen en Groot Brittannië er aan gehouden om aanwezig te zijn op de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Zij openden samen met burgmeester Van Hulle en Gouverneur Van Cauter de bloemenhulde.

Ann Borgonjon zorgde met pianobegeleiding voor de muzikale omkadering en met de uitvoering van de nationale volksliederen werd de plechtigheid op het Canadees Kerkhof afgesloten. Het was Piper Diederik De Jaeger die de genodigden naar de uitgang van het Canadees Kerkhof begeleidde.

Reacties gesloten