Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Hulde aan Australische en Nieuw-Zeelandse oud-strijders

Met bloemen en een piperserenade brachten Diederik De Jager en Peter Van Hecke hulde aan de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die op het Canadees Kerkhof in Adegem een laatste rustplaats vonden.

Op 25 april, “ANZAC Day” (Australian and New Zealand Army Corps Day), herdenken Australië en Nieuw-Zeeland hun oud-strijders die de afgelopen decennia in verschillende conflicten sneuvelden. Vooral de gesneuvelden bij de slag van Gallipoli, een Turks schiereiland, worden daarbij in de kijker geplaatst.

Op het Canadees Kerkhof in Adegem liggen twee Australische en één Nieuw-Zeelandse oud-strijder uit WO II begraven.

Diederik De Jaeger is al jaren op 25 april te gast in het Franse Vimy voor een optreden tijdens een herdenkingsplechtigheid op de Canadese begraafplaats aldaar. Door de Coronacrisis kon hij dit jaar die verplaatsing niet maken. Hij werd eveneens verwacht op de plechtigheid in Zonnebeke, maar ook die plechtigheid kon om dezelfde reden niet doorgaan.

Diederik besloot dan maar om op zijn eentje hulde te brengen aan de Australische en Nieuw-Zeelandse oud-strijders die in Adegem begraven liggen. Hij kreeg bij die korte plechtigheid het gezelschap van Peter Van Hecke.

Reacties gesloten