Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Jackie Pauwels even terug in Adegem

Vorige week was Jackie Pauwels als reisleider met zijn gezelschap even op bezoek in onze regio. Op het Canadees Kerkhof in Adegem ontmoette hij zijn vriend (al van in hun studententijd) Marnix Van de Kerckhove.

Bijna 40 jaar geleden vertrok Jackie Pauwels nadat hij was afgestudeerd aan de Universiteit in Gent voor een sabbatjaar naar Canada, waar zijn oudste broer woonde. Na een tijdje hervatte hij in Canada zijn studies en doceerde daarna aan verschillende universiteiten.

Hij hielp tussendoor ook mee in het reisbureau ‘Pauwels Travel & Tours’ dat zijn broer en zijn echtgenote daar hadden opgericht. Kort nadat zijn broer was overleden maakte Jackie van het reisbureau naast schrijven zijn hoofdberoep.

Hij organiseert met zijn reisbureau regelmatig reizen naar Europa. Meestal volgt hij tijdens die reizen de route die de soldaten tijdens WO II volgden. Als het mogelijk is past hij in die reizen ook een bezoek aan het Canadees kerkhof in Adegem. Daar spreekt hij dan af met zijn Adegemse vriend Marnix.

Tijdens de reis die hem dit jaar naar Europa bracht stonden bezoeken aan toeristische plaatsen en aan Adegem op het programma. “’t Is ongelooflijk dat Jackie na al die jaren nog zo vlot zijn Oigems dialect spreekt”, vertelde Marnix na het weerzien van zijn vriend.

Na het bezoek aan het Canadees kerkhof trok het gezelschap voor zijn lunch naar Freds Café. Daar werd hen een digitale versie aangeboden van het boek van Hugo Notteboom over het ontstaan van het Canadees Kerkhof. Dat boek is in het Engels vertaald en is ook terug te vinden op www.adegem.be.

Na de lunch en het bezoek aan het prachtige Canada Poland War II museum was het voor Jackie en zijn gezelschap tijd om afscheid te nemen en om koers te zetten richting West-Vlaanderen.