Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Maldegem installeerde automaat met gratis menstruatieproducten

In het kader van een proefproject -en als eerste gemeente in het Meetjesland- heeft Maldegem in zijn openbare damestoilet op het gelijkvloers in het gemeentehuis een automaat geplaatst waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen uithalen.

Onderzoek heeft volgens schepen Marleen Van den Bussche aangetoond dat in Vlaanderen 12 procent van de jonge meisjes en vrouwen in menstruatiearmoede leven en dat de aankoop van maandverbanden, inlegkruisjes en tampons voor hen een te dure aangelegenheid is.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat daardoor 5% van de meisjes regelmatig een dag school missen. Bij meisjes die in armoede leven loopt dat aantal op tot 15%.

“Door die automaat te installeren willen wij voorkomen dat meisjes en jonge vrouwen met dergelijk probleem geconfronteerd worden. Dit proefproject loopt voor een jaar. Als het project aanslaat, kunnen er nog in andere openbare gebouwen in de gemeente dergelijke automaten geplaatst worden”, legde schepen Van den Bussche uit.

Aan de ingang van het gemeentehuis in de Marktstraat is er camerabewaking zodat er enige controle is zonder de privacy van de mensen te schenden.

Reacties gesloten