Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Marleen Van den Bussche nam afscheid van de politiek

Na 32 jaar houdt Marleen Van den Bussche (63) de politiek voor bekeken. Zij begon als gemeenteraadslid werd schepen, voorzitter van het OCMW en burgmeester. Zij is ook een van de oprichters van de nieuwe politieke beweging De Merlaan. Sedert september krijgt haar familiaal leven absolute voorrang.

Zoals ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 had aangekondigd geeft Marleen Van den Bussche (De Merlaan) halfweg de bestuursperiode haar politieke fakkel door aan Hilde Versluys. Haar bevoegdheden als schepen van financiën en Sociale Zaken en voorzitter van de Bijzondere Commissie (OCMW) gaan naar haar partijgenoot Stefaan Heyndrikx, die Geert De Roo in de gemeenteraad vervangt.

Mooi parcours
“Ik was 31 jaar toen ik in 1988 voor het eerst deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op de CD&V lijst kreeg ik 1 100 voorkeurstemmen. Daarmee was ik de sterkste nieuwkomer en behaalde ik meer stemmen dan veel oudgedienden. Ik werd toch geen schepen: ik moest eerst leergeld betalen en bij de verdeling van de postjes werd er rekening gehouden met de regionale spreiding en met de standen (ik was lid van het ACW-blok).

Bij de volgende verkiezingen bevestigde ik mijn goede score en werd ik schepen van burgerzaken en sociale zaken. Dat was maar voor 3 jaar. Toen Johan De Roo burgemeester Jean Rotsart de Hertaing opvolgde moest ik mijn schepensjerp inleveren”, begon mevr. Van den Bussche haar verhaal.

Na die licht teleurstellende start heeft Marleen Van den Bussche een mooi parcours afgelegd. Na de verkiezing van 2000 werd zij gedurende twee bestuursperiodes voorzitter van het OCMW. In 2012 werd ze lijsttrekker bij CD&V en burgemeester in een coalitie met Groen.

Bij de verkiezing van 2018 kwam ze op met de nieuwe politieke beweging De Merlaan. De beweging behaalde drie zetels en met haar ervaring kreeg Mevr. Van den Bussche een zitje in de meerderheid, die gevormd werd door Open VLD, N-VA en De Merlaan.

Mooie tijden
“Ook in onze gemeente is de politiek harder geworden, het kan er soms bitsig aan toegaan. Als ik terugkijk op mijn 32 jaar, dan ben ik ervan overtuigd dat de mooie momenten die ik in die periode heb gekend veruit de bovenhand hebben. Ik heb de afgelopen jaren coalitie gevormd met alle partijen, behalve het Vlaams Belang. Ook al wezen de neuzen niet altijd in dezelfde richting, wij hebben in onze verschillende coalities altijd samengewerkt in het belang van de bevolking. Ik hou er veel goede herinneringen aan over.

Ik heb veel mooie tijden meegemaakt. Onvergetelijk is de verhuis van onze senioren van het rusthuis St. Jozef naar de nieuwbouw van het WZC Warmhof. Ook mijn eedaflegging als burgemeester bij de gouverneur is een onvergetelijk moment. Het bezoek van koning Albert en koning Paola en de rondleiding die ik de koningin mocht geven in het Warmhof was de absolute topper”, deed mevr. Van de, Bussche haar verhaal verder.

Realisaties
De naam van de afscheidnemende schepen blijft verbonden aan verschillende projecten die ze in de afgelopen 32 jaar mee heeft helpen realiseren.

Als nieuwkomer zorgde ze er mee voor dat Maldegem in de Kinder- en Jeugdjury kwam en had ze een aandeel in de invoering van de fietsgravering.

Als voorzitter van het OCMW had ze de hand in de oprichting van het sociaal huis, campus Warmhof – Begijnewater – Merlaan, Senioren onder de toren, dagopvang CADO, Mindermobielencentrale, Poetspunt, MOP-team en klusjesdienst, sociale superette, Verbouwing Oud St. Jozef tot lokaal dienstencentrum.

Als burgemeester stond ze mee aan de wieg van KABA en het nieuw jeugdhuis De Redekiel.

De laatste drie jaar keerde mevrouw Van den Bussche vooral terug naar het sociaal luik van het beleid en zette zij haar schouders onder Jobmaat, Aanzet, sociale kruidenier Philemon, uitbreiding psychologisch consult, Menstruatiearmoede en zomerklassen.

Tijd
“Toen Geert De Roo en ikzelf in 2018 besloten om mee onze schouders onder De Merlaan te zetten hebben wij de afspraak gemaakt dat wij eerst het voortouw zouden nemen om daarna de fakkel door te geven. Wij zijn nu halfweg de bestuursperiode en de tijd om de fakkel door te geven is aangekomen.

Wij verdwijnen uit de gemeenteraad, maar niet uit De Merlaan. Op verzoek van burgemeester Bart Van Hulle blijf ik nog verder actief in het Algemeen Gemeentebedrijf (AGB). De nieuwe schepen van financiën kan onmiddellijk aan de slag met het schepencollege en de diensten om de begroting voor volgend jaar op te maken”, besloot Marleen Van den Bussche haar verhaal.

Reacties gesloten