Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Niet iedereen gelukkig met de inkorting van de bloemenhulde

Veel vertegenwoordigers van gemeenten en vaderlandslievende verenigingen bleven met een wrang gevoel achter toen zij zondag voormiddag tijdens de herdenkingsplechtigheid op het Canadees kerkhof hoorden dat zij hun bloemen pas na de plechtigheid mochten neerleggen aan het centraal monument.

Vorige zondag had op het Canadees kerkhof de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers uit WO II plaats. Ook dit jaar waren er officiële delegaties uit Canada, Polen, het Verenigd Koninkrijk, gemeenten en vaderlandslievende verenigingen aanwezig op de plechtigheid. Vermoedelijk door het warme weer lag de publieke belangstelling voor de plechtigheid lager dan de vorige jaren. Bij het betreden van het Canadees kerkhof kreeg iedereen een flesje fris water.

Bloemenhulde
Na de toespraken en de uitvoering van de nationale hymnes begon de bloemenhulde. Naast de officiële delegaties nemen er gewoonlijk nog tientallen delegaties van gemeenten en vaderlandslievende verenigingen deel aan de bloemenhulde. Daarna verlaten de officiële delegaties het Canadees kerkhof.

Dit jaar werd de bloemenhulde stopgezet nadat ongeveer de helft van de delegaties hun bloemen aan het centraal monument hadden neergelegd. Aan de rest van de delegaties werd gevraagd om na de plechtigheid hun bloemen neer te leggen.

Tevreden en ontevreden
Vooral de mensen die reeds van voor 9 uur op het kerkhof aanwezig moesten zijn en voortdurend in de zon stonden (onder meer de muziekkapel en het koor) waren tevreden met deze beslissing.

Bij de delegaties die hun bloemen pas na de plechtigheid mochten neerleggen waren er daarentegen verschillende mensen ontevreden. Sommigen overwegen zelfs om niet meer naar de plechtigheid in Adegem te komen.

“Ik heb de beslissing genomen om de officiële bloemhulde vroegtijdig af te sluiten. In het verleden kregen wij van verschillende zijden de opmerking dat de bloemenhulde te lang duurde. Dit jaar beleefden wij volgens het KMI zondag de warmste dag van de late hittegolf. Om te voorkomen dat er door de hitte slachtoffers zouden vallen heb ik de beslissing genomen om de officiële bloemenhulde in te korten. Wij hebben de delegaties die pas na de plechtigheid hun bloemen mochten neerleggen per brief de reden van mijn beslissing uitgelegd”, liet burgemeester Koenraad de Ceuninck ons weten.