Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Niet iedereen in de ban van de vrijheidsboom

De vrijheidsboom maakte gemengde gevoelens los in de gemeente.

Nadat hij enige tijd de boot had afgehouden heeft burgemeester Bart van Hulle nu toch meer uitleg gegeven over het kunstwerk aan het kruispunt van de Aalterbaan, de Kleitkalseide en de N44a. Aan dat kunstwerk zou een prijskaartje van 50.000 euro kleven.

Voor oppositielid Koenraad De Ceuninck (CD&V) toont het dossier van de vrijheidsboom nog maar eens aan dat de belofte van burgemeester Bart Van Hulle (open VLD) om de oppositie sneller te betrekken bij de voorbereiding van belangrijke dossiers woorden in de wind waren.

“Na de overdracht van de gemeenteschool op de Kruipuit aan het GO! (gemeenschapsonderwijs), de aankoop van de grond in de Katsweg voor de bouw van een nieuw cultureel centrum en het afstoten van de Ukkie Pukkie-afdelingen, heeft hij ons nu met de aankoop van de vrijheidsboom opnieuw pas ingelicht als het dossier rond was. Bij dat laatste dossier was er zelfs geen eensgezindheid in het schepencollege”, stelde het CD&V-oppositielid vast.

De varenbeuk met zijn ringenconstructie staat al enkele dagen op het kruispunt van de Aalterbaan, de N44a en de Kleitkalseide.  Op de sociale media kreeg het kunstwerk verschillende namen. De negatieve kritiek groeide nog aan toen bekend werd gemaakt dat de boom met zijn kunstwerk rond de 50.000 euro zou kosten.

“Wij hebben niets tegen een eerbetoon aan de coronaslachtoffers of de aansporing tot vaccinatie, maar dan moet het kunstwerk op een belangrijke plaats in Maldegem staan en niet bij een gevaarlijk kruispunt.  De lichten in het kunstwerk zullen de aandacht van de bestuurders afleiden.

Voor de prijs die de boom en zijn versiering kosten hadden wij toch iets beters verwacht. De burgemeester beloofde iedere euro driemaal om te keren voordat hij hem uitgaf, maar hier heeft hij naar geen euro belastinggeld gekeken”, stelde Koenraad De Ceuninck.

Reacties
De negatieve reacties kwamen niet alleen uit politieke hoek, ook de Maldegemse jeugdbewegingen kwamen scherp uit de hoek en zij hielden het niet alleen bij woorden: “Wij hebben onze eigen boom gemaakt die niets kost. Ook wij zullen er lampen laten in branden: één voor iedere 10 euro die wij ontvangen van de gemeente. Zij kreeg immers meer dan 200.000 euro van het steunfonds om ons te ondersteunen. Daar heeft de jeugd nog niets van gezien”, klonk het in een gezamenlijke verklaring.

Burgemeester Van Hulle verdedigt zijn keuze:

“Het kunstwerk symboliseert de vaccinatiebereidheid en het perspectief op beterschap in onze gemeente. Voor iedere 1000 inwoners die hun spuitjes hebben gekregen zal er in het kunstwerk een lichtkring beginnen branden.

De vrijheidsboom is een ontwerp van het Belgische Bloemenhuis Daniel Ost, van hofleveranciers Daniël & Nele Ost, bekende Vlaamse natuurkunstenaars met wereldfaam.

Het kunstwerk maakt de vooruitgang van de vaccinaties in Maldegem zichtbaar. Zo willen we alle Maldegemnaars motiveren om zich te laten vaccineren. Later zal deze boom blijvend symbool staan voor de herwonnen vrijheid.

Een kunstwerk kost geld, als je een schilderij koopt betaal je ook niet alleen de prijs van het doek en de verf”, legde de burgemeester uit.

Reacties gesloten