Drieëndertig jaar na de nog steeds niet opgeloste moord op Ingrid Caeckaert wordt aan alle 150 mannen die bij het onderzoek naar de moord betrokken waren gevraagd om een DNA-staal af te staan. Via nieuwe technieken bij het DNA-onderzoek hopen de speurders de identiteit van de dader via verwantschap te achterhalen.
Op 16 maart 1991 werd de Maldegemse Ingrid Caeckaert (toen 26 jaar) aan haar appartement in Heist met meer dan 60 messteken om het leven gebracht.
De dader kwetste ook zichzelf bij de gruwelijke daad: er werden bloedsporen gevonden van de dader op de plaats van de moord en in de straat in de omgeving van het appartementsgebouw waar de feiten werden gepleegd.
Hoewel de speurders over het DNA van de dader beschikten en ondanks hun intense speurwerk zijn zij er tot op heden niet in geslaagd om de dader van de moord te identificeren en aan te houden.
Nieuwe onderzoeksmethode
Enkele jaren terug heeft dr. Sofie Claerhout in haar doctoraatsthesis een nieuw onderzoek van DNA stalen op basis van het Y-chromosoom ontwikkeld. Via haar onderzoeksmethode kan men bij mannen via het Y-chromosoom tot meer dan 40 generaties teruggaan om de identiteit van de persoon die het genetisch materiaal achterliet te achterhalen.
Voordat deze nieuwe onderzoeksmethode in België in gerechtelijke kringen mocht gebruikt worden was er eerst een wetswijziging nodig en het heeft tot vorig jaar geduurd voor die wetswijziging er is gekomen.
Nieuw DNA staal
Het dossier van Ingrid Caeckaert werd verder als cold case opgevolgd. Justitie wil nu op basis van de nieuwe onderzoekstechnieken het dossier opnieuw doorlichten.
Aan alle 150 mannen die de afgelopen jaren in het kader van de moord op Ingrid werden ondervraagd zal gevraagd worden om een DNA-staal af te staan.
Via dat DNA-staal hopen de speurders de stamboom van de dader te kunnen reconstrueren om hem uiteindelijk te kunnen identificeren.