Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Rambi kan de toestroom van konijnen nog amper volgen

Evelyne en haar oom Jean moeten regelmatig hun slaap laten om een ziek of gekwetst konijntje te verzorgen.

Het konijnenasiel Rambi in Maldegem dreigt een opnamestop te moeten invoeren. Wekelijks komen er meldingen binnen van mensen die af willen van hun konijn als huisdier of die een of meerdere konijntjes in hun buurt hebben gevonden. Voor het konijnenasiel zorgt dat voor extra kosten die niet vergoed worden.

Sedert twee jaar heeft Maldegem met Rambi een konijnenasiel. Eveline Bultynck en haar oom Jean vangen de konijntjes op en hopen dat er mensen zijn die een konijntje willen adopteren.

De laatste weken is het aantal konijntjes dat bij Rambi wordt aangeboden echter zo groot dat het asiel zijn limiet bereikt: er is slechts een vergunning voor 50 volwassen konijnen.

“Wij krijgen vooral aanvragen van mensen die tijdens deze coronacrisis een impulsaankoop gedaan hebben en zich een konijntje als huisdier hebben aangeschaft. Na enkele maanden stellen zij vast dat het konijntje niet klein blijft en er meer tijd en kosten moeten ingestoken worden dan ze verwacht hadden. Daarom willen zij ervan af.

Veel van die konijntjes worden ook gewoon in de natuur achtergelaten. Zij die geluk hebben worden door een goede ziel opgepikt die hen naar een asiel brengt”, legde Eveline uit.

Kosten
“Samen met mijn oom Jean en enkele vrijwilligers ontferm ik mij over de binnengebrachte konijntjes. De meeste van de binnengebrachte konijntjes zijn niet gevaccineerd en de rammelaars zijn doorgaans ook niet gecastreerd.

Als een konijntje bij ons aankomt wordt het eerst door een veearts onderzocht en wordt het gevaccineerd. De rammelaars worden gecastreerd. Bij ons hebben ze ruimte om rond te lopen en voor de konijnen die extra verzorging nodig hebben beschikken wij over een ziekenboeg”, ging Evelyne verder.

Adoptie
Subsidies krijgt Rambi niet. Een kleine bron van inkomsten is het geld dat binnenkomt van konijntjes die geadopteerd worden. Niet iedereen kan echter bij Rambi een konijntje adopteren.

“Voordat iemand bij ons een konijntje kan adopteren is eerst een uitgebreid informatief gesprek. De toekomstige adoptant moet kunnen aantonen dat hij voldoende leefruimte heeft voor het konijntje. Hij moet ook een adoptieverklaring ondertekenen waarin duidelijk staat dat hij als adoptant goed voor zijn huisdier zal zorgen. Pas als die voorwaarden vervuld zijn kan er een konijntje uit het asiel vertrekken”, besloot Evelyne haar uitleg.

Extra ruimte
Omdat het aanbod van konijntjes groter is dan de vraag naar adoptie ervan dreigde Rambi door de toestroom van konijntjes zijn maximumbezetting te overschrijden.

Gelukkig voor Evelyne en het asiel was er een goede ziel in Bassevelde die extra ruimte ter beschikking stelde om de konijntjes van Rambi extra leefruimte te geven.

Wie meer informatie wil over Rambi kan terecht op de facebookpagina van dierenasiel Rambi, of op het nummer 0483 49 60 68.

Reacties gesloten