Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

“Red Reesinghe” wil op meer dan één domein actie voeren

Om te voorkomen dat een bouwpromotor aan het Reesinghebos een nieuwe verkaveling zou inplanten hebben een tiental mensen een vereniging opgestart die op meer dan één front actie wil voeren.

Vorig jaar net voor de vakantie raakte bekend dat een bouwpromotor plannen ontwierp om op een terrein aan het Reesinghebos in Maldegem een nieuwe verkaveling in te planten. De storm rond het dossier van die nieuwe verkaveling ging liggen, tot in augustus bekend raakte dat de bouwpromotor voor zijn verkaveling in Maldegem een omgevingsvergunning had aangevraagd en er nog tot 2 september een openbaar onderzoek loopt. In die periode kan er tegen die vergunning bezwaar worden aangetekend.

Uit de gegevens van de omgevingsvergunning blijkt dat het gaat om 8 appartementsblokken (104 appartementen) en 33 eengezinswoningen. Er zou ook een ondergrondse parking voor meer dan 100 auto’s voorzien zijn.

VZW
Los van elke politieke overtuiging hebben een tiental mensen uit de wijde omgeving rond Reesinghe zich verenigd in een actiegroep.
“Er liggen in onze gemeente nog zoveel onbebouwde percelen bouwgrond dat men een prachtige natuurlijke omgeving als Reesinghe niet moet aansnijden om een nieuwe verkaveling te realiseren. Om ons ook als rechtspersoon te kunnen profileren wordt onze werkgroep een vzw”, legde Daniel Deyne – woordvoerder van de werkgroep – uit.

Bezwaren
Dat wij niet alleen staan met ons verzet tegen de nieuwe verkaveling werd snel duidelijk. Onze eerste affiches van “Red Reesinghe” deden onmiddellijk hun werk. Wij hadden een voorbeeld van een bezwaarschrift opgesteld en op onze facebookpagina geplaatst.

De mensen spraken ons zelf aan om te kunnen meewerken aan het verzet: in zes dagen kwamen er al 1000 bezwaarschriften binnen. De mensen hebben nog tot 2 september de tijd om een bezwaarschrift te downloaden en in te dienen.

Net als wij hebben de meeste Maldegemnaren het mooie van het Reesinghebos in hun jeugdjaren ontdekt. Het is al decennialang de groene long van Maldegem, waar veel inwoners wandelend en fietsend de natuur ontdekken. Uit de vele reacties die bij ons binnenkwamen blijkt dat ze dat ook zo willen houden”, deed Daniel Deyne zijn uitleg verder.

Residentieel
Volgens leden van de werkgroep zal het Maldegemse schepencollege ook niet onverdeeld gelukkig zijn met de ingediende omgevingsvergunning.

Burgemeester Bart Van Hulle wees er vorig jaar tijdens een interview op dat de zone van de nieuwe verkaveling in een woonuitbreidingsgebied ligt en het schepencollege er niet tegen is dat er een verkaveling komt, als de gebouwen passen bij de bouwstijl uit de omgeving. De voorziene 104 appartementen en de 33 eengezinswoningen die in de nieuwe verkaveling voorzien worden dingen echter niet onmiddellijk naar het etiket residentieel.

Bij de werkgroep hoopt men dat het schepencollege luistert naar de stem van de inwoners van Maldegem en voorkomt dat er een aanslag gepleegd wordt op een van de mooiste groene longen van onze gemeente.

1 comment for ““Red Reesinghe” wil op meer dan één domein actie voeren

  1. Robin Van de
    29 augustus 2021 om 08:21

    Mooi artikel Pol. Geeft exact de stelling van Red Reesinghe weer. We houden u op de hoogte van de resultaten van onze actie bezwaarschriften.