Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Sociaal zwakkeren kunnen nu inkopen doen bij Philemon

Met “Sociaal Kruidenier Philemon” zet Maldegem een nieuwe stap in zijn strijd tegen armoedebestrijding.

Sinds deze week kunnen sociaal kwetsbare Maldegemnaren een deel van hun inkopen doen bij Sociaal Kruidenier Philemon. Zij kunnen er voedingswaren en verzorgings- en onderhoudsproducten kopen tegen sterk verminderde prijs.

In 2012 startte de gemeente Maldegem met een sociale superette waar sociaal kwetsbare Maldegemnaren gratis een voedselpakket konden afhalen. Die sociale superette had meer dan 200 klanten.

Bij de diensten van het OCMW heeft men de afgelopen maanden het project “Sociaal Kruidenier Philemon” uitgewerkt. Samen met Marleen Van den Bussche (De Merlaan), verantwoordelijke voor het sociaal beleid, stelde maatschappelijk assistente Lisa D’hont het nieuwe project voor.

”Met de sociaal Kruidenier willen wij meewerken aan de opbouw van de eigenwaarde van de sociaal zwakkeren in onze gemeente. In de sociaal superette moesten de klanten de pakketten aannemen die hen werden aangeboden. Bij Sociaal Kruidenier Philemon komen ze naar een winkel waar ze zelf bepalen wat ze aankopen. Naast sommige producten die gratis kunnen meegenomen worden zijn de andere producten bij Sociaal Kruidenier Philemon sterk afgeprijsd”, legde Lisa D’hont -die verantwoordelijk is voor het nieuwe project- uit.

Controle
De Sociaal Kruidenier Philemon moet voldoen aan alle voorwaarden die aan winkels worden opgelegd. Er zijn dan ook controles voorzien. Ook het bedrag dat een gezin per maand in bij de Sociaal Kruidenier kan aankopen is beperkt tot 20 euro per gezinslid met een maximum van 80 euro per maand. Wie in de zaak in de Lazarusbron inkopen doet betaalt met geld en laat wat hij of zij heeft aangekocht registreren op zijn klantenkaart. Zo kan er nagegaan worden of er geen misbruik gemaakt wordt bij de aankopen (teveel van hetzelfde product bijvoorbeeld).

Praktisch
Naast Lisa D’hont zijn er nog een werknemer en een zevental vrijwilligers die er zullen voor zorgen dat Sociaal Kruidenier Philemon een nieuwe schakel wordt in de armoedebestrijding in onze gemeente.

De sociale buurtwinkel is open op dinsdag tussen 9 en 12 uur, op donderdag tussen 13 en 17 uur en iedere eerste zaterdag van de maand tussen 9 en 12 uur.

Maldegemnaren die menen aanspraak te kunnen maken op aankopen in Sociaal Kruidenier Philemon kunnen contact opnemen met het OCMW via [email protected] Een medewerkster van het OCMW zal dan nagaan als de aanvrager in aanmerking komt om aankopen te doen bij Philemon.

Reacties gesloten