Vrijdag en zaterdag kregen jong en oud de gelegenheid om even een kijkje te nemen op het terrein waar het nieuw industrieterrein komt. Daar werd de afgelopen maanden een archeologisch onderzoek uitgevoerd.
De belangstelling voor de archeologiedagen was zo groot dat alle bezoekmomenten volzet waren. De eersten die op bezoek mochten komen waren de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar.
Het gebeurt nog zelden dat een archeologisch onderzoek op zo een grote schaal (meer dan 15ha) als in Adegem gebeurt.
Na maanden van geduldig werken hebben de firma’s De Logi & Hoorne en GATE archaeology een compleet beeld van de geschiedenis van Adegem vanaf de bronstijd tot WO II kunnen blootleggen.
Er werden sporen van boerderijen uit verschillende tijdperken teruggevonden en ook de rol die de site tijdens WO II heeft gespeeld was door de opgravingen in beeld gebracht.
Zones
Wie alles wou weten over het archeologisch verleden van de site moest de verschillende zones bezoeken. Wie enkel de onderzoekers aan het werk wou zien kon zich beperken tot een bezoek aan de zone waar momenteel nog opgravingen gebeuren.
Wie de verschillende zones bezocht moest ook bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken. De bezoekers kregen een bak met opgegraven aarde. Daarin konden zij zelf zaden en planten ontdekken die tijdens de opgravingen naar boven werden gebracht. Die zaden en planten maken het mogelijk om ons een beeld te geven van de begroeiing in de vorige eeuwen.
Tijdens het bezoek waren jong en oud gefascineerd door de manier waarop de mensen in de oudheid er in slaagden stenen om te bouwen tot meubels of gebruiksvoorwerpen en hoe vuur en wapens werden gemaakt met wat ze in de natuur vonden. Om hen te laten zien hoe moeilijk dat was mochten de bezoekers het zelf even proberen om met een speer of een pijl een doel te raken.
Vergelijken
De onderzoeken zullen nog tot het einde van dit jaar duren. Er werd tijdens de opgravingen zoveel materiaal gevonden dat het nog een paar jaar zal duren voor het eindrapport van het onderzoek volledig klaar is.
Daarna zullen de resultaten van het onderzoek vergeleken worden met resultaten van onderzoeken op andere plaatsen in onze regio. Op die manier kan het beeld van het ver verleden van onze streek steeds beter in kaart worden gebracht.