Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Veilig over de sporen fietsen

Dankzij het Velostrail-systeem dat aan de spoorwegovergang in de Oude Staatsbaan werd aangelegd zullen fietsers zich daar niet meer klemrijden tussen de sporen.

De afgelopen weken was de Oude Staatsbaan in Adegem afgesloten voor het doorgaand gemotoriseerd verkeer. Oorzaak van die verplichte omleiding waren werken die er door de vzw Stoomcentrum aan de spoorwegovergang werden uitgevoerd.

Omdat er de afgelopen jaren aan die spoorwegovergang en aan die in de Gentse Steenweg in Maldegem verschillende ongevallen met fietsers gebeurden waarbij zwaargewonden vielen, sloten de gemeente Maldegem en de vzw Stoomcentrum een overeenkomst.

De gemeente kocht twee Velostrail-systemen en het Stoomcentrum zorgde de voorbije weken voor de plaatsing van een van die systemen in de Oude Staatsbaan.

Bij het Velostrail-systeem wordt de ruimte tussen de sporen opgevuld als er geen trein in aantocht is, zodat de fietsers zich niet meer vast kunnen rijden tussen de sporen. Enkel als er een trein over het systeem rijdt worden de sporen vrijgemaakt, zodat de trein normaal kan passeren.

Omleiding
Nu de werken aan de overgang in de Oude Staatsbaan achter de rug zijn begint het Stoomcentrum met het plaatsen van het Velostrail-systeem aan de overweg in de Gentse Steenweg in Maldegem.

Die werken zullen een drietal weken duren. In die periode wordt het gemotoriseerd verkeer dat normaal langs de Gentse Steenweg rijdt omgeleid via de N9.

2 comments for “Veilig over de sporen fietsen

 1. Aimé geirland
  8 maart 2020 om 00:43

  Nu nog die korte knik in dat fietspad wegnemen (wat dikwijls de oorzaak was van valpartijen, doordat oudere fietsers zulke korte bochten niet konden nemen ) en de spoorovergang zal nog nooit zo veilig geweest zijn……. had men dat maar enkele jaren eerder gedaan. Chapeau voor de mensen van het stoomcentrum en de Schepen van openbare werken.

  • Rik Degruyter
   9 maart 2020 om 12:43

   Het overwegsysteem VELOSTRAIL krijgt helemaal geen signaal. Het bestaat uit speciaal gesneden rubberblokken, die bij het passeren van een spoorwiel gewoon naar beneden gedrukt worden en spontaan weer opveren. Eén maal per jaar worden deze rubberblokken uitgenomen voor reiniging.
   De knik in het verplichte fietspad blijft bestaan en is regelmatig aangeduid conform het verkeersreglement. Ook fietsers – ook wielertoeristen of gebruikers van elektrisch ondersteunde fietsen – moeten als weggebruiker hun snelheid aanpassen aan de “staat van het wegdek”. Wie dat niet kan, stapt beter af of rijdt beter helemaal niet met de fiets.