Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Voor speerwerpen is meer dan een sterke arm nodig

Timothy Herman en Philip Malinov waren vrijdagavond met hun werpclinic te gast bij ACME op het Maldegemse sportterrein in de Bloemestraat. Naast leden van AMCE kwamen ook jongeren tot vanuit Mechelen naar het Maldegemse sportterrein.

Dat er voor competitief speerwerpen meer nodig is dan een sterke werparm hebben de jongeren ondervonden die vrijdagavond deelnamen aan een trainingscessie die door Timothy Herman en Philip Malinov werd gegeven.

Met een worp van meer dan 87m brak Timothy dit jaar het Belgisch record. Die worp zorgde er ook voor dat hij mocht deelnemen aan het EK in Boedapest. Ook Philip, die op het vorig WK zilver behaalde, was in Boedapest van de partij.

Lenig lichaam
De meer dan 30 jongeren die zich voor de werpclinic hadden ingeschreven werden in twee groepen ingedeeld. Zij kwamen met de speer in de hand op de atletiekpiste, maar mochten die van Timothy onmiddellijk aan de kant leggen: voordat de echte training speerwerpen begon moesten er eerst stretchoefeningen afgewerkt worden.

“Een speerwerper moet over een sterk en lenig lichaam beschikken”, maakte Timothy de jonge sporters voor het begin van de training duidelijk.

Na de stretchoefeningen mochten ze wel een speer hanteren, maar enkel om oefeningen uit te voeren waarbij alle spieren onder druk werden gezet. Het was pas daarna dat ze op het werpterrein mochten om aan te leren welke de juiste manier is om de speer te hanteren. Daar was het niet de afstand die geworpen werd die belangrijk was, maar wel de manier waarop de jonge sporters de speer hanteerden.