Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Bunkers uit WO II verdwijnen uit het straatbeeld

Vorige week maandag gingen de werken aan het nieuwe industrieterrein van start. Door de komst van dat nieuwe industrieterrein moeten de twee bunkers die tegenover het André Trensonstadion staan, verdwijnen. Zij werden niet beschermd als oorlogserfgoed.

De bunkers zijn nog een erfenis van de Duitsers uit WO II. Zij werden gebouwd om het vliegveld dat daar werd aangelegd te verdedigen en na de oorlog hebben daar nog mensen in gewoond.

Veel inwoners uit onze gemeente hebben na de oorlog de ijzeren matten die op het vliegveld als startbaan gebruikt werden, weggehaald om er een afsluiting mee te maken.

3 comments for “Bunkers uit WO II verdwijnen uit het straatbeeld

 1. 27 september 2020 om 11:45

  Nergens nog respect voor het militiare erfgoed van zowel WOI en WOII. Politiekers enkel geïnteresseerd als ze er wat lintjes kunnen komen doorknippen en de jaren daarna kan het de boom in. Net ook protestactie opgestart voor dreigende sloop van een bunker op Astene (bunkerlijn Bruggenhoofd Gent).
  Zie de protestactie op: bunkergordel.be

 2. Jack koorneef
  29 september 2020 om 13:31

  En België heeft al heel weinig infrastructuur van Duitse vliegvelden over (in vergelijking met de andere bezette landen in Europa is er bijna niets over in Belgie). Waarom kunnen de werken niet blijven bestaan naast de nieuwe gebouwen van het industrieterrein? Voor een beetje planner moet dit toch te doen zijn. En voor de overheid is het een regel in het bouwplan. De overheid is toch ook verantwoordelijk voor het behoud van historische gebouwen. In tegenstelling tot een groot magazijn heeft dit erfgoed wel een verhaal om over na te denken!

 3. Korneel Verhaeghe
  5 oktober 2020 om 21:16

  Alles wat Adegem een ziel geeft en een speciaal dorp maakt, gaat voor de bijl.
  Eerst het dorp, dan zijn leven. Het maakt het niet meer bijzonder om hier te wonen. Spijtig