Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Eendracht Maakt Macht herdacht einde van WO II

Met een bloemenhulde aan de gedenksteen werd de herdenkingsplechtigheid afgesloten

Om praktische redenen werd dit jaar in Adegem de herdenking van het einde van WO II van 8 naar 11 mei verschoven. De Adegemse afdeling van Eendracht Maakt Macht is een van de afdelingen die al jaren het einde van WOII met een plechtigheid herdenkt.

Aanvankelijk was het enkel het bestuur dat op 8 mei bloemen neerlegde bij de gedenksteen op het kerkhof, nu worden alle leden naar de plechtigheid uitgenodigd. Naast een delegatie van de het gemeentebestuur verlenen ook de Adegemse scholen hun medewerking aan de herdenkingsplechtigheid.

Dit jaar werd het (uitzonderlijk) een plechtigheid in de regen

Onder begeleiding van oude legervoertuigen ging het dit jaar vanaf de VBS De Papaver naar het kerkhof. Aan de gedenksteen, met daarop de namen van de Adegemnaren die sneuvelden tijdens de oorlogen, wezen schepen Annelies Lammertyn en Eddy Spillebeen, secretaris van Eendracht Maak Macht Adegem, op het belang van de jaarlijkse plechtigheid. Met de uitvoering van de Last Post en het Belgisch volkslied werd de plechtigheid op het kerkhof besloten.

Feestdag
Na de plechtigheid werden de leden van Eendracht Maakt Macht in Den Hoogen Pad verwacht voor een broodmaaltijd. Voorzitter Julien Veirman dankte de leden die ondanks de aangekondigde regen toch naar de plechtigheid waren gekomen. Hij ziet dat steeds meer afdelingen het einde van WO II herdenken.

Dat er steeds meer stemmen opgaan om van 8 mei een officiële feestdag te maken wordt bij de Adegemse afdeling positief onthaald. Als die feestdag er komt zal er waarschijnlijk een bestaande feestdag moeten sneuvelen.

Reacties gesloten