Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Gemeente wil nu ook af van buitenschoolse kinderopvang

Het schepencollege gaat op zoek naar een overnemer van de IBO’ s in Adegem en Maldegem.

Zoals het vanuit verschillende hoeken was voorspeld, heeft het Maldegemse schepencollege nu ook bevestigd dat het op zoek gaat naar een overnemer voor de IBO’ s (Initiatief Buitenschoolse Opvang) in Adegem en Maldegem.

Geen kerntaak
“Bij de vorming van de meerderheid (Open VLD, N-VA en De Merlaan) hebben wij afgesproken dat wij ons in de eerste plaats zouden concentreren op de kerntaken die een gemeenbestuur heeft. Voor onze drie partijen stond het vast dat het organiseren van kinderopvang niet tot onze kerntaken behoorde.

Toen wij na een externe audit het kostenplaatje van de Ukkie Pukkies bekeken besloten we om voor de 3 afdelingen een overnemer te zoeken. Er was aanvankelijk tegenkanting van een belangrijk deel van het personeel en de publieke opinie maar iedereen kan nu vaststellen dat Ukkie Pukkie nu het in private handen is er niet op achteruit is gegaan.

Wij hebben nu besloten om ook de buitenschoolse kinderopvang van de hand te doen. Wij gaan een protocol opstellen zoals bij de Ukkie Pukkies, waarmee de kandidaat-overnemers bij de onderhandelingen rekening moeten houden. Van zodra wij in het schepencollege de beslissing hadden getroffen hebben wij het personeel ingelicht”, legde schepen Nicole Maenhout uit.

Uitverkoop
Bij de oppositie heeft vooral CD&V – die aan de wieg stond van de IBO’s – het moeilijk met beslissing van het schepencollege. Daar hebben ze het over een uitverkoop van de dienstverlening aan de bevolking.

“Het schepencollege moest het personeel niet inlichten als de beslissing genomen was, het had een mogelijke overdracht vooraf met het personeel moeten bespreken. Het lijstje met de dienstverleningen die door het huidige schepencollege worden afgestoten wordt steeds langer.

Het afstoten van de dienstverlening aan de bevolking heeft niets te maken met de kerntaken van de gemeente. Het huidige schepencollege voert die besparingen door om de luxeprojecten te kunnen financieren die het heeft aangekondigd. Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet de laatste dienstverlening aan de bevolking is die het schepencollege schrapt”, klonk het bij Anneke Gobeyn (CD&V).

Reacties gesloten