Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Maldegemse ambulance vervoert weldra patiënten in Oekraïne

Woensdagmiddag droeg de Hulpverleningszone Meetjesland in de brandweerpost Maldegem een ambulance over aan de organisatie ‘Stay Safe’ die het voertuig samen met andere wagens en medische hulpgoederen naar Oekraïne zal brengen. Daar zal het vooral oncologiepatiënten vervoeren.

Boekhoudkundig is de ambulance die in Maldegem door de hulpverleningszone Meetjesland gebruikt wordt afgeschreven. Zij is echter nog in zeer goede staat en kan nog veel diensten bewijzen.

“Normaal zouden wij de ambulance hier verkopen, tot wij van de organisatie ‘Stay Safe’ de vraag kregen om de ambulance aan de hulpdiensten in Oekraïne te schenken. Wij hebben onmiddellijk ingestemd met die schenking”, vertelde zonechef Ignace Dehaene.

Voor huisarts Günter Constandt is het de tweede maal dat hij op missie naar Oekraïne trekt. Ook zijn collega Conny Vervynck maakt deel uit van de missie. “De medische zorg staat in Oekraïne op een hoog niveau maar door de oorlog zijn de artsen en het verzorgend personeel beperkt in hun mogelijkheden.

Er zijn al meer dan 70 ziekenhuizen vernietigd door de Russen en er is ook een groot tekort aan medisch materiaal. Net als wij zijn er in ons land nog verschillende organisaties die medisch materiaal inzamelen en naar Oekraïne sturen”, legde Gunther Constandt uit.

De missie naar Oekraïne wordt geleid door Ihor Vitenko, een Oekraïens wondzorgexpert die aan het Gentse AZ Palfijn verbonden is maar ook doorlopend in contact staat met de zorgdiensten in zijn land. ”Eens wij in Oekraïne zijn wordt de colonne opgesplitst en gaat ieder onderdeel naar de plaats waar dit het meest nodig is”, gaf dr. Vitenko nog mee.

Ook voor Conny Vervynck wordt het een weerzien met Oekraïense collega’s. “Wij trekken naar een land waar we met veel miserie en noden worden geconfronteerd. Wij blijven daar tot het orthodox kerstfeest, maar voor een uitbundige feeststemming is daar geen plaats”, klonk het bij Mevr. Vervynck.