Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Paul Mortier nam afscheid van VBS De Papaver

Na een ziekteperiode en een verplichte op pensioenstelling heeft turnleraar Paul Mortier (65) met een laatste lesdag afscheid genomen van de VBS De Papaver. Verbouwingen, tuinieren en familie bezoeken in Frankrijk staan als eerste op zijn to-do lijstje.

In 1984 begon Paul Mortier als turnleraar bij de VBS De Papaver. In zijn ganse loopbaan heeft hij mee gezorgd voor de fysieke fitheid van een kleine 200 jongeren. Daarbij had hij een grote passie voor balsporten. Paul was naast turnleraar ook nog jaren voetbaltrainer.

Ongeval
“Op 2 december 2019 reed ik met mijn fiets naar de school in Adegem. Op de markt in Eeklo werd ik betrokken bij een dodehoekongeval. Ik liep bij dat ongeval enkele breuken en schaafwonden op. Omdat ik mij na vier weken nog altijd niet lekker in mijn vel voelde werd mijn bloed onderzocht.

Het verdict was zwaar: ik had kanker. Ik ben toen samen met mijn echtgenote en met het medisch team de strijd tegen de kanker aangegaan en we hebben die gewonnen. Ik was klaar om terug les te geven”, begon Paul zijn verhaal.

Laatste lesdag
Paul keek uit naar zijn terugkeer naar de turnzaal in Adegem Dorp, maar zover is het niet gekomen: “Toen ik te kennen gaf dat ik klaar was voor dienst, werd mij erop gewezen dat in het onderwijs de regel geldt dat iemand die 60 jaar of ouder is en meer dan een jaar uit roulatie is, met pensioen moet gaan.

Met een wandeling naar Santiago de Compostella probeerde ik er de inrichtende macht van te overtuigen dat ik nog perfect in staat was om les te geven, maar zij bleven bij het reglement: mijn loopbaan was voorbij”, deed Paul zijn verhaal verder.

Eén dag lesgeven
Paul is ondertussen al met pensioen. Zijn directie en collega’s wilden hem een groots afscheid geven, maar daar was Paul niet voor te vinden.

“Zij hebben mij het mooiste cadeau gegeven dat ik mij kon voorstellen: ik mocht afgelopen vrijdag nog eenmaal een dag turnles geven in De Papaver. Ik weet niet of de leerlingen of ikzelf het meest van die dag genoten hebben. Natuurlijk heb ik daarna feestelijk afscheid genomen van mijn toffe collega’s”, besloot Paul zijn verhaal.

In een zwart gat zal Paul niet vallen: er staan de komende maanden renovatiewerken op het programma en tuinieren is van nu af aan ook regelmatig aan de orde. Tussendoor willen Paul en zijn echtgenote ook hun familie in Frankrijk bezoeken.

Reacties gesloten