Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Sedert maandag staat de haan weer op de kerktoren

Dinsdagvoormiddag heeft de firma De Nijs uit Deinze de gerestaureerde torenhaan opnieuw op de toren van de St. Adrianuskerk geplaatst. De leerlingen van de VBS De Papaver waren getuige van dit speciaal werk…

Tussen 2013 en nu heeft de torenhaan van de St. Adrianuskerk al tweemaal voor problemen gezorgd. In 2013 verloor de haan zijn staart, zodat hij de windrichting niet meer kon aangeven. De haan werd toen door de brandweer van de toren gehaald en in 2014 teruggeplaatst door gemeenteraadslid Boudewijn De Schepper (CD&V), die af en toe herstellingen uitvoert in de kerk. Hij zorgde er ook voor dat de haan opnieuw zijn rol als windrichtingsaanwijzer kon uitvoeren. Omdat Fons Bogaert werd begraven op het moment dat hij de haan terug op zijn plaats zette, heeft Boudewijn een bidprentje van deze volksfiguur mee met de haan op de toren geplaatst.

Tijdens een hevige storm in 2019 plooide haan van de kerktoren, zodat hij opnieuw zijn taak als windrichtingaangever niet meer kon uitvoeren. De kerkfabriek van Adegem heeft een dossier opgemaakt om de haan te laten restaureren. Die restauratie was nu klaar en dinsdag voormiddag heeft de firma De Nijs de prachtig gerestaureerde haan opnieuw op de toren van de Adegemse kerk geplaatst.

Voor de leerlingen van de VBS De Papaver, die de werken vanop een veilig afstand mochten volgen, was dat werk een extra attractie in deze sombere dagen.

Reacties gesloten