Adegems Nieuws
Gazette van Adegem - Gazedde van Oigem Pol Veirman

Dialyseteam en patiënten samen rond de feesttafel

Niet het AZ Alma Eeklo maar het Sparrenhof was de plaats waar zondagmiddag het dialyseteam van het AZ St. Lucas Brugge, afdeling Eeklo en de dialysepatiënten een afspraak hadden. Ook de familieleden van de patiënten waren er welkom.  Er werd niemand aan een dialysetoestel aangesloten maar de feesttafel stond er gedekt.

Het was in november 1988 dat in het Heilig Hart Ziekenhuis in Eeklo de dialyseafdeling van Sint Lucas Brugge van start ging. Er werd gestart met 3 patiënten. Door tal van redenen is het aantal dialysepatiënten tot boven de zestig gestegen.  De drie zorgkundigen die er bij waren van het eerste uur zijn nog altijd in dienst. Het aantal zorgkundigen is ondertussen gestegen tot 17. Het dialyseteam heeft ook twee artsen, een sociale dienst en een diëtiste. 

AANPASSEN 
Nierpatiënten die te horen krijgen dat hun nierfunctie onder een bepaald niveau is gedaald worden door de dokters en de verpleegkundigen voorbereid op de overstap van medicatie naar dialyse.  Voor de patiënt is dat een grote aanpassing. Afhankelijk van hun toestand moeten zij twee- of driemaal per week gedurende drie of vier uren aan de machine liggen om hun bloed te zuiveren.  Zij zijn genoodzaakt om hun levensstijl aan hun bezoeken aan het ziekenhuis aan te passen.

BAND
Iedereen reageert anders op zijn nieuwe levenssituatie. Gelukkig is er het dialyseteam dat de patiënten met raad en daad bijstaat en ervoor zorgt dat de patiënten zich er snel thuis voelen. Dat zorgt voor een goede band tussen het team en de patiënten. Er wordt tijdens de behandelingen over van alles gepraat en er wordt ook regelmatig gelachen. De sfeer op de dialyseafdeling is niet te vergelijken met die op de andere afdelingen in het ziekenhuis.

FEEST
AZ Sint Lucas heeft naast Eeklo nog twee filialen voor nierdialyse (Oostende en Knokke). Voor de coronacrisis werd er jaarlijks voor alle afdelingen samen een zomerfeest georganiseerd. Nu de greep van corona op de maatschappij is afgezwakt, kunnen er opnieuw feestjes gebouwd worden.

Omdat het aantal patiënten in Eeklo zo fors is gestegen werd besloten om een feest te organiseren voor het eigen personeel en de patiënten. Zoals vroeger was ook dit feest voor de patiënten gratis. Afgelopen zondag werd iedereen om 12 uur verwacht in Feestzaal Sparrenhof in de Brugsesteenweg in Eeklo. Voor het eerst sedert het begin van de coronacrisis zagen de leden van het dialyseteam en de patiënten elkaar zonder mondmasker.

Nog voor het eerste drankje en hapje waren geserveerd was het ijs al gebroken. Het dialyseteam maakt van de gelegenheid gebruik om ook familieleden van de patiënten te leren kennen. Na de receptie kon iedereen de voeten onder de tafel schuiven om te genieten van een heerlijke maaltijd. Een muzikaal duo zorgde ervoor dat iedereen daarna kon meezingen en dansen.

Dat iedereen van het feest had genoten was maandag te zien in de dialysezaal.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.